Світовий банк покращив прогноз зростання економіки України з 2% до 3,5% у 2023 році /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Світовий банк покращив прогноз зростання економіки України з 2% до 3,5% у 2023 році

Getty Images

Світовий банк очікує зростання ВВП в Україні цьогоріч на 3,5%, а не 2%, як прогнозувалось у червні, йдеться в економічному огляді регіону. Банк також переглянув у бік збільшення до 2,4% прогноз щодо темпів економічного зростання в країнах із перехідною економікою та країнах, що розвиваються, у Європі та Центральній Азії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з прогнозом, завдяки більш стабільному постачанню електроенергії, збільшенню державних витрат, постійній підтримці донорів, кращому врожаю та переорієнтації частини експорту на західні кордони – економіка України зросте цього року, ймовірно, на 3,5% після падіння на 29,1% у 2022 році через вторгнення Росії.
  • Прискорення зростання у регіоні Європи та Центральної Азії загалом відображає поліпшення прогнозів для України, яка зазнала впливу війни, а також для країн Центральної Азії, Туреччини та Росії.
  • Очікується, що обсяг регіонального виробництва, за виключенням Росії та України, зросте на 3% у 2023 році. Проте, темпи зростання залишаються низькими порівняно з довгостроковими середніми показниками до пандемії. Загалом очікується, що зростання в половині країн регіону Європи та Центральної Азії у 2023-му буде повільнішим або майже не зміниться порівняно з 2022 роком.
  • Світовий банк очікує, що у 2024-2025 роках зростання становитиме 2,6% на рік на тлі слабкого росту в Європейському Союзі, високого рівня інфляції, більш суворих фінансових умов і наслідків російського вторгнення в Україну.
  • «Потрясіння від вторгнення Росії в Україну, криза вартості життя та кліматичні ризики – все це створює значні виклики в Європі й Центральній Азії», – сказала Антонелла Бассані, віце-президент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії. 

Контекст

У січні Світовий банк передбачав зростання економіки України у 2023 році на 3,3% й на 4,1% у 2024-му. Згідно з квітневим прогнозом Світового банку, ВВП України у 2023 році мав зрости на 0,5%, а наступного року зростання очікувалося на рівні 3,5%.

У червні Світовий банк очікував зростання ВВП України у 2023-му на рівні 2%. Основна причина – економічні потрясіння через війну, йшлося в доповіді «Global Economic Prospects».

НБУ також переглядатиме прогноз з інфляції на цей рік у бік зниження, а прогноз щодо ВВП – у бік підвищення, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук під час Business Breakfast з редакцією Forbes. Він зазначив, що економіка продовжує демонструвати високу стійкість до воєнної часу. «Ми мали кращу оцінку за другим кварталом. Тому, можливо, переглядатимемо у бік підвищення», – заявив він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні