Категорія
Новини
Дата

Світовий банк знизив з 3,3% до 2% прогноз зростання ВВП України у 2023 році

Світовий банк очікує зростання ВВП України у 2023 році на рівні 2%, а не 3,3%, як прогнозувалось у січні цього року. Основна причина – економічні потрясіння через війну, йдеться в доповіді «Global Economic Prospects».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вторгнення Росії продовжує завдавати Україні значних людських та економічних збитків, йдеться у звіті. 
  • Погіршення прогнозу здебільшого відбулося з врахуванням економічних потрясінь, спричинених руйнуванням енергетичної інфраструктури в четвертому кварталі 2022 року, пояснили в СБ.
  • Державні фінанси України перебувають під тиском, попри зовнішню підтримку, включно з фінансуванням МВФ у розмірі $15,6 млрд.
  • Витрати на реконструкцію і відновлення України оцінюються в 2,6 раза вище рівня ВВП 2022 року, а в Європі зареєстровано понад 8 млн біженців, зазначається у доповіді.

Контекст

МВФ прогнозує більш потужне економічне відновлення в Україні й покращив прогноз зростання ВВП до «плюс» 1–3%, йдеться в підсумках першого перегляду програми EFF для України.

Фонд очікує більше відновлення, оскільки економіка поступово адаптується до умов війни, йдеться у повідомленні. Однак, перспективи залишаються вкрай невизначеними, оскільки зберігається винятково висока невизначеність, повʼязана з війною.

Наприкінці квітня НБУ поліпшив прогнози щодо зростання економіки у 2023 році. Якщо в минулому прогнозі було символічне зростання ВВП на 0,3%, то тепер регулятор прогнозує +2% за підсумками року. 

У травні Спілка українських підприємців (СУП) представила програму розвитку економіки «Десять по десять», яка передбачає зростання ВВП від 10% на рік. У програмі – вісім пунктів, від індустріальної політики до скорочення бюджетних витрат. 

План складається з блоку Must have (зупинити «маски-шоу», прискорити митницю та вирішити проблему відшкодувань ПДВ) та восьми напрямків економічних реформ.

  1. Нова індустріальна політика України (підтримка пріоритетних галузей).
  2. Дерегуляційна гільйотина.
  3. Ліквідація «інфраструктурного монополізму»: безкоштовне та швидке підключення до електро- та газових мереж за певних інвестицій у нове виробництво.
  4. «Найкращий податковий режим у Європі»: зниження ЄСВ, звільнення від більшості податків на 5 років при інвестиціях, починаючи з певної суми.
  5. Децентралізація: право місцевої влади створювати локальні вільні безподаткові економічні зони.
  6. Спрощення трудового законодавства: право бізнесу на швидке розірвання трудових відносин.
  7. Обережне впровадження європейських регуляцій: якнайменше нових регуляцій, якщо вони уповільнюють процес створення промислових галузей.
  8. Істотне скорочення бюджетних видатків (за винятком на оборону).
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні