Категорія
Новини
Дата

Тайванська TSMC розглядає можливість будівництва першого заводу з виробництва мікросхем у Європі – FT

Найбільший у світі виробник чипів TSMC веде переговори з ключовими постачальниками про створення свого першого потенційного європейського заводу в німецькому місті Дрезден, що дозволить виробнику мікросхем отримати вигоду від попиту з боку автомобільної промисловості регіону, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Тайванська компанія направляє до Німеччини на початку наступного року групу керівників вищої ланки для обговорення підтримки майбутнього заводу на державному рівні, а також можливостей місцевого ланцюжка постачання для задоволення його потреб, повідомляють джерела. Ця поїздка буде другою за шість місяців для керівників TSMC. Очікується, що остаточне рішення про те, чи варто інвестувати мільярди доларів у завод, будівництво якого може розпочатися вже в 2024 році, буде незабаром після цього.
  • Минулого року клієнти попросили TSMC розглянути питання щодо будівництва заводу в Європі, але після вторгнення в Україну початкову перевірку було припинено. Але зростання попиту з боку європейських автовиробників на чипи місцевого виробництва спонукало TSMC переглянути цю ідею.
  • Рішення про будівництво заводу стане серйозним стимулом для ЄС, який прагне скоротити свою залежність від імпорту напівпровідників (життєво важливих компонентів для всього: від смартфонів до автомобілів) з Азії. Раніше цього року Брюссель затвердив субсидії у розмірі €43 млрд, щоб залучити виробників мікросхем до Європи.
  • Закордонна експансія TSMC повʼязана з тим, що глобальні виробники мікросхем, такі як Intel та Samsung, прагнуть розширити свої потужності. Три найбільші виробники чипів у світі мають намір інвестувати не менше $380 млрд протягом наступного десятиліття в будівництво нових заводів на Тайвані, у Південній Кореї, США, Японії, Німеччині, Ірландії та Ізраїлі.

Контекст

Наступного року світова автомобільна промисловість зіткнеться з нестачею напівпровідників, оскільки перехід на електромобілі прискорюється, попереджають провідні автомобільні групи та виробники мікросхем

Китай працює над пакетом підтримки своєї напівпровідникової промисловості на суму понад 1 трлн юанів ($143 млрд), повідомили Reuters три джерела. Це є важливим кроком до самозабезпеченості Китаю чипами та протидії крокам США, спрямованим на уповільнення технічного прогресу країни.

США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну. Натомість США очікують укладання угоди з союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї в найближчому майбутньому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні