Темпи наступу на сході сповільнюються, просування Росії практично зупинилося – NYT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Темпи наступу на сході сповільнюються, просування Росії практично зупинилося – NYT

Getty Images

Війна в Україні вже не виправдала очікувань деяких експертів, які вважали, що російські війська зруйнують Україну протягом кількох тижнів, пише The New York Times. Але обидві сторони війни нині планують нові наступи, Україна прагне повернути собі всю територію, яку вона втратила з 2014 року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У перші тижні війни російські війська досягли успіхів на півдні, але не досягли своєї мети із захоплення Києва і були відкинуті українським опором. Але, отримавши контроль над південною частиною Херсонської області, вони перейшли до нової мети: заявити права на весь Донбас, зокрема Донецьку та Луганську області. У липні окупанти захопили останнє підконтрольне Україні місто на Луганщині, але з того часу їхній наступ практично застопорився.
  • Імпульс змінився на користь України під час серпневого контрнаступу, чому сприяла зброя більшої дальності, поставлена західними союзниками. Восени за кілька тижнів Україна розгромила російські війська у Харківській області, а потім у листопаді змусила їх піти з Херсона.
  • Але швидкість територіальних змін на користь будь-якої зі сторін сповільнилася. Дощі перетворили землю на бруд, що стало проблемою для бойових машин.
  • Військові експерти кажуть, що повільніші темпи і, начебто, менші успіхи пояснюються кількома чинниками. Серед них відносна щільність російських сил у районі Донбасу; природний барʼєр річки Дніпро на півдні країни, що перешкоджає просуванню України; необхідність для України зберегти та відновити свої сили після серії битв; та зимова погода, що створила труднощі для обох сторін.
  • За словами військового аналітика, директора Центру військово-морського аналізу (CNA) Майкла Кофмана, окупанти навʼязали Україні «важкий бій, що виснажує» навколо Бахмута в Донецькій області, який Москва намагалася захопити протягом кількох місяців, і навколо Кремінної в Луганській області, яка є метою України з осені.
  • Українські офіційні особи попереджали, що Росія може різко загострити війну взимку. А нові бойові броньовані машини, які західні союзники запропонували Україні минулого тижня, дали зрозуміти, що вони готуються до ще одного важкого року, оскільки війна вступає в нову фазу українських наступальних дій проти російських військ, що обкопалися.

Контекст

США та Німеччина надішлють в Україну бойові машини піхоти, ще оду батарею ППО Patriot, а також зенітні ракети RIM-7 Sea Sparrow з радіолокаційним наведенням. Білий дім заявив, що планує відправити в Україну бойові гусеничні броньовані машину Bradley Fighting Vehicle. Водночас Німеччина надасть свою БМП Marder. До цього Франція заявила, що надішле свої БМП AMX-10 RC.

Берлін також приєднається до США і передасть Києву батарею ППО Patriot. Тепер в Україні буде розгорнуто дві такі системи. До пакета військової допомоги вперше увійдуть протиповітряні ракети Sea Sparrow з радіолокаційним наведенням, які можна запускати з моря або з землі для перехоплення літаків або крилатих ракет. 

Прогнози західних військових аналітиків на 2023 рік кардинально відрізняються. ЗСУ звільнять окупований Крим до вересня, впевнений екскомандувач військовими силами США в Європі, генерал Бен Годжес.  Війна зайде в глухий кут, і сторони будуть вимушені піти на перемовини до кінця 2023-го, говорить колишній генерал Бундесверу і НАТО Ганс-Лотар Домрезе. Військовий експерт CNA Майкл Кофман вважає, що війна триватиме до 2024–2025 років. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні