Категорія
Новини
Дата

Топменеджерка «Київміськбуду» розповіла про масштаб фінансових проблем забудовника (УТОЧНЕНО)

Холдингова компанія «Київміськбуд» потребує 24 млрд грн, щоб завершити будівництво 20 житлових комплексів, повідомила Forbes Ukraine директорка департаменту продажу та маркетингу Тетяна Маркова. Після публікації новини пресслужба компанії уточнила, що 24 млрд грн – це сума, яку «Київміськбуд» отримає у разі продажу усієї нерухомості, яка є у портфелі компанії та знаходиться на різних стадіях будівництва. Для здійснення фінальної добудови усіх ЖК, необхідно 17,7 млрд грн, йдеться у листі пресслужби. 4,5 млрд грн необхідно для добуди 9 ЖК, які компанія отримала від збанкрутілого конкурента «Укрбуд».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Станом на середину липня роботи велися лише на чотирьох обʼєктах «Київміськбуду». За словами представниці ініціативної інвесторської групи Маргарити Якуби, більшість із близько 20 000 інвесторів очікують квартири по кілька років. Середня затримка у забудовника становить 17 місяців.
  • У «Київміськбуду» є три ключові проблеми: перша – як і більшість гравців на будівельному ринку України КМБ роками працював за моделлю перехресного фінансування, коли будівництво здійснюється виключно за рахунок коштів нових інвесторів; друга – борги перед КМБ; третя – до війни «Київміськбуд» регулярно оплачував послуги підрядників і навіть співробітників квартирами (за собівартістю), говорить співрозмовник з ринку нерухомості. 
  • «Тепер підрядники не погоджуються на таку схему, розуміючи, що продати квартири на майже мертвому ринку нереально», – зазначає він.
  • Щоб вирішити проблему, проведуть аудит «Київміськбуду», до якого залучать одну з компаній «великої четвірки» коштом самого холдингу. Наразі проводиться конкурсний відбір, зазначив начальник управління приватизації та корпоративних прав КМДА та член наглядової ради «Київміськбуду» Юрій Береговий. 
  • Мета аудиту – перевірити фінансовий стан компанії та встановити необхідну суму для його стабілізації, а також знайти варіанти виходу з ситуації. Пропозиції має скласти аудитор, перевірка може тривати від двох до шести місяців. 
  • Для додаткової перевірки Київська міськрада ще два місяці тому створила тимчасову контрольну комісію, яка діятиме пів року. 
  • Раніше голова компанії Ігор Кушнір заявляв про два сценарії вирішення проблем: викуп столичною владою нерухомості на 300 млн грн або докапіталізація на 1 млрд грн. За словами Маркової, варіант викупу квартир містом справді розглядався, але його відклали після рішення провести аудит, а залучити кредити у банках на прийнятних умовах КМБ не вдалося.

Контекст

Bihus.Info опублікував розслідування, фігурантом якого став Ігор Кушнір. За даними журналістів, Кушнір покинув Україну з довідкою про інвалідність і разом із дружиною у травні цього року підкорив вершину Еверест.

Крім того, журналісти виявили на Лазуровому узбережжі розкішну віллу, оформлену на французьку фірму, яку три роки тому придбала компанія дружини Кушніра. Сам президент «Київміськбуду» заявив, що не має майна поза межами України. Раніше журналісти виявили, як на виведеній з «Київміськбуду» у Козині землі бізнес-оточення та родичі Кушніра збудували закрите котеджне містечко.

6 липня наглядова рада та правління ПрАТ «Київміськбуд» вирішили провести аудит компанії з залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм, голова компанії Кушнір відсторонений від роботи.

20 липня правоохоронні органи проводили слідчі дії на обʼєктах, повʼязаних із столичним забудовником «Київміськбуд».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні