Категорія
Новини
Дата

Товарообіг Росії та ЄС впав нижче €5 млрд. Це найменший показник з 1999 року

1 хв читання

У червні товарообіг Росії та Євросоюзу знизився на 10% відносно травня і становив €4,9 млрд, пише «Коммерсантъ» із посиланням на дані Євростату. Це мінімальний показник із вересня 1999 року, коли товарообіг становив €4,6 млрд.

Торгівля є важливим показником економічного процвітання. Після початку вторгнення в Україну західні союзники запровадили проти Росії санкції, спрямовані на зменшення здатності Кремля вести війну.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Російський експорт до ЄС на початку літа скоротився на 14%, до €2,5 млрд. В основному Росія продавала Європі природний газ (€1,1 млрд), нафту та нафтопродукти (€333 млн), залізо та сталь (€164 млрд).
  • Імпорт із ЄС скоротився на 5%, до €2,4 млрд. В основному предметом імпорту в Росію були фармацевтична продукція (€634 млн), обладнання (€262 млн), оптичні інструменти (€203 млн).

Контекст

Після вторгнення РФ в Україну ЄС запровадив низку обмежень на імпорт та експорт товарів. Вартість експорту до Росії впала на 55% у період з першого кварталу 2022 року до першого кварталу 2024-го, тоді як вартість імпорту з Росії впала на 85%. Це призвело до того, що дефіцит торгівлі ЄС з Росією, який досяг піку в €45,7 млрд у другому кварталі 2022 року, скоротився до €0,9 млрд у першому кварталі 2024-го, свідчать дані Євростату.

Євросоюз запровадив уже 14 пакетів санкцій проти РФ. Останній містить заборону послуг з перевантаження російського скрапленого природного газу (СПГ) на території ЄС для транспортування до третіх країн. Також заборонені нові інвестиції для завершення СПГ-проєктів, таких як «Арктик СПГ-2» та «Мурманськ СПГ». Заборонено використання «Системи передачі фінансових повідомлень» (SPFS), так званого російського аналога SWIFT.

Нещодавно стало відомо, що у першому півріччі 2024 року постачання російського скрапленого природного газу до Франції збільшилося більш ніж удвічі, тоді як Європа намагалася відмовитися від закупівель енергоносіїв, які допомагають фінансувати вторгнення Кремля в Україну. Загалом країни ЄС імпортували на 7% більше російського СПГ у першій половині цього року порівняно з тим самим періодом роком раніше.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд