Категорія
Новини
Дата

Товарообіг України сягнув понад $90 млрд з початку року: найбільше імпортували з Китаю, експортували – до Польщі

За 11 місяців товарообіг в Україні становив $90,1 млрд. У січні-листопаді в Україну імпортували товарів на $49,4 млрд, а експортували продукції на $40,7 млрд, повідомляє Державна митна служба.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • До країн, з яких найбільше імпортували до України, належать: Китай – $7,6 млрд, Польща – $5 млрд та Німеччина – $4 млрд.
  • Найбільше імпортували до України: машини, устаткування та транспорт ($13,8 млрд), паливно-енергетичні товари ($11,7 млрд) та продукцію хімічної промисловості ($8,7 млрд).  
  • Водночас експортували з України найбільше до Польщі – на $6,2 млрд, Румунії – на $3,5 млрд, Туреччини – $2,7 млрд.
  • До трійки найбільш експортованих з України товарів увійшли: продовольчі товари ($21 млрд), метали та вироби з них ($5,7 млрд), а також машини, устаткування та транспорт ($3,9 млрд).
Товарообіг України сягнув понад $90 млрд з початку року: найбільше імпортували з Китаю, експортували – до Польщі /Фото 1

Інфографіка: Державна митна служба України

Контекст

Україна, попри війну, зберігає значний експортний потенціал в агросфері, заявила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко в інтерв’ю CNN. За її словами, з початку року експортовано 50,9 млн т агропродукції на $21 млрд. 

У січні та лютому 2022 року український експорт демонстрував дуже позитивну динаміку – зростання до аналогічного періоду минулого року становило 34%. Проте вже в березні відбувся обвал експорту – скорочення становило 50%.

У березні 2022 року український експорт скоротився на 57,9% проти лютого, а імпорт – на 75,8%. 

Повільне відновлення експорту почалося в травні, а найбільший обсяг експорту з початку широкомасштабної війни було зафіксовано у серпні у зв’язку з розблокуванням українських чорноморських портів ($3,4 млрд).

За першу половину 2022 року експорт товарів з України становив $22,7 млрд, або 76% від показника минулого року. Тож за перше півріччя український експорт скоротився на 24%.

Україна у вересні вперше після початку вторгнення Росії експортувала товарів на суму понад $4 млрд і більш ніж 9 млн т, повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. За його словами, експорт становив $4,144 млрд, що на 23% більше, ніж у серпні. Обсяг експорту – 9,66 млн т, на 32% більше, ніж у серпні. 

У січні – жовтні Україна імпортувала товарів на $44,1 млрд, експортувала на $36,9 млрд, свідчать дані Державної митної служби. Товарообіг в Україні становив $81 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні