Категорія
Новини
Дата

Україна отримала $2 млрд грантової допомоги від США

1 хв читання

До держбюджету України надійшли грантові кошти в обсязі $2 млрд з Цільового фонду Світового банку. Це вже другий транш із гранту загальним обсягом $4,5 млрд, повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Ключові факти

  • Кошти надані Сполученими Штатами через Цільовий фонд Світового банку в межах проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні».
  • Грантове фінансування планують спрямувати на забезпечення пенсійних виплат та заробітних плат працівникам цивільного захисту, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій.
  • «Така допомога є надзвичайно важливою, адже не тільки дозволяє зберегти можливість вчасно і в повному обсязі здійснювати пріоритетні соціальні платежі, а ще й не збільшує подальше боргове навантаження на держбюджет», – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко. 

Контекст

Загалом після початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала від США вже $12 млрд у формі грантів. Так, Сполучені Штати є найбільшим донором прямої бюджетної допомоги серед усіх країн-партнерів у 2022 році.

Напередодні у Конгресі США оприлюднили законопроєкт про державне фінансування на 2023 рік, загальна сума якого складає $1,7 трлн. Документ передбачає майже $45 млрд Україні й союзникам по НАТО.

19 грудня виконавча рада МВФ схвалила чотиримісячну моніторингову програму економіки України (Program Monitoring with Board involvement). Програма не передбачає виділення коштів, а має сприяти їх залученню із зовнішніх джерел.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні