Категорія
Новини
Дата

Україна отримала $2 млрд грантової допомоги від США

До держбюджету України надійшли грантові кошти в обсязі $2 млрд з Цільового фонду Світового банку. Це вже другий транш із гранту загальним обсягом $4,5 млрд, повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Кошти надані Сполученими Штатами через Цільовий фонд Світового банку в межах проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні».
  • Грантове фінансування планують спрямувати на забезпечення пенсійних виплат та заробітних плат працівникам цивільного захисту, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій.
  • «Така допомога є надзвичайно важливою, адже не тільки дозволяє зберегти можливість вчасно і в повному обсязі здійснювати пріоритетні соціальні платежі, а ще й не збільшує подальше боргове навантаження на держбюджет», – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко. 

Контекст

Загалом після початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала від США вже $12 млрд у формі грантів. Так, Сполучені Штати є найбільшим донором прямої бюджетної допомоги серед усіх країн-партнерів у 2022 році.

Напередодні у Конгресі США оприлюднили законопроєкт про державне фінансування на 2023 рік, загальна сума якого складає $1,7 трлн. Документ передбачає майже $45 млрд Україні й союзникам по НАТО.

19 грудня виконавча рада МВФ схвалила чотиримісячну моніторингову програму економіки України (Program Monitoring with Board involvement). Програма не передбачає виділення коштів, а має сприяти їх залученню із зовнішніх джерел.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні