Україна експортувала агропродукції на $21,1 млрд. Найбільше – кукурудзи /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Україна експортувала агропродукції на $21,1 млрд. Найбільше – кукурудзи

Shutterstock

Україна, попри війну, зберігає значний експортний потенціал в агросфері, заявила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко в інтерв’ю СNN. За її словами, з початку року експортовано 50,9 млн т агропродукції на $21 млрд. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Загалом за 11 місяців поточного року Україна експортувала 50,9 млн т продукції АПК та харчової промисловості на загальну суму $21,1 млрд. За словами Свириденко, в обсягах це на 16,7%, а в вартості – на 13,7% менше, ніж за 11 місяців минулого року.
  • Серед продукції АПК та харчової промисловості найбільше було експортовано: кукурудзи (21,9 млн т на $5,3 млрд); пшениці (9,6 млн т на $2,3 млрд); олії соняшникової (3,9 млн т на $5 млрд); насіння свиріпи або ріпаку (2,9 млн т на $1,4 млрд); шроту з рослинних жирів і олій (2,9 млн т на $671,2 млн).  
  • Свириденко наголосила, що вагоме значення у відновленні обсягів експорту мають «зернова ініціатива», що діє з липня 2022 року, та нова програма Grain from Ukraine.

Контекст

В Мінекономіки зазначили, що ці показники досягнуті українськими виробниками, попри втрати АПК України. За даними звіту, підготовленого KSE Institute спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства, збитки (прямі втрати) аграрного сектору сягнули $6,6 млрд. Непрямі – $34,25 млрд.

З початку роботи «зернового коридору» Україна експортувала 13 млн т агропродукції. На реалізацію програми Grain from Ukraine, до участі в якій долучилися понад 30 країн і міжнародних організацій, залучено понад $180 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні