Категорія
Новини
Дата

Український експорт вперше з початку війни сягнув $4 млрд

Україна у вересні вперше після початку вторгнення Росії експортувала товарів на суму понад $4 млрд і більше 9 млн т, повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • За його словами, експорт становив $4,144 млрд, що на 23% більше, ніж у серпні. Обсяг експорту – 9,66 млн т, на 32% більше, ніж у серпні. 
  • «За обсягами – супервисхідна динаміка: липень – 5,79 млн т, серпень – 7,29 млн т, вересень – 9,6 млн т», – написав Качка.
  • Негативне сальдо в торгівлі товарами у вересні скоротилося втричі у порівнянні з серпнем – з $1,053 млрд до $354 млн.
  • Відповідно до даних Мінекономіки, Україна змогла експортувати кораблями 5,175 млн т аграрної продукції. Для порівняння: залізничний експорт – лише 902 000 т, а автомобільний – 850 000 т.

Контекст

У січні та лютому 2022 року український експорт демонстрував дуже позитивну динаміку – зростання до аналогічного періоду минулого року становило 34%. Проте вже в березні відбувся обвал експорту – скорочення становило 50%.

Повільне відновлення експорту почалося в травні, а найбільший обсяг експорту з початку широкомасштабної війни був зафіксований у серпні у зв’язку розблокуванням українських чорноморських портів ($3,4 млрд).

За вісім місяців 2022 року український експорт склав $29 млрд. Це на третину менше за результат аналогічного періоду минулого року. У натуральних показниках український експорт становить 63 млн т, що на 59% менше від показника минулого року. 

З початку року український експорт в країни ЄС досяг 62%. У 2021 році Україна експортувала до ЄС 41% усіх товарів, йдеться у дослідженні Офісу з розвитку підприємництва та експорту, національного проєкту «Дія.Бізнес», Центру розвитку інновацій та Advanter Group.

Серед країн ЄС найбільше Україна експортувала до Польщі ($4,5 млрд), Румунії ($2,2 млрд), Угорщини ($1,5 млрд), Німеччини ($1,4 млрд) та Нідерландів ($1,1 млрд). Другим за обсягом українського експорту регіоном світу є Азія – її частка за 8 місяців 2022 року становить 22%. Ключовими країнами – експортними партнерами України серед азійських країн – є Туреччина ($1,9 млрд), Китай ($1,7 млрд) та Індія ($0,5 млрд).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні