Категорія
Новини
Дата

«Трамп дав сигнал конгресменам». Експосол США в ЄС про допомогу Україні від США

Гордон Сондленд /Getty Images

Гордон Сондленд Фото Getty Images

Експрезидент США та республіканець Дональд Трамп дав сигнал, що підтримує допомогу Україні в кредит. Цей формат має більше шансів на схвалення у Конгресі США. Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine заявив Гордон Сондленд, який за каденції Трампа був послом США в ЄС та одним з учасників «паралельного каналу» комунікації з Україною, а нині зареєструвався як лобіст Києва у Вашингтоні.

Ключові факти:

  • «Нещодавно Трамп сказав, що підтримав би допомогу Україні у вигляді безвідсоткового кредиту», – розповідає Сондленд та називає це обнадійливим знаком.
  • Визначеного терміну повернення кредиту немає. Але умова повернення — коли Україна «стане на ноги». «Щойно Україна розбагатіє – зможе віддати борг США», – нагадує Сондленд слова Трампа.
  • Кредит політично є «фіговим листком» для ізоляціоністьскої частини електорату та «Республіканської партії», вважає він. Щоб вони відчували, що не просто віддають Україні гроші, а позичають. Навіть якщо в кінцевому підсумку кредит не буде повернуто.
  • «Думаю, цього достатньо, щоб деякі з найопозиційніших членів «Республіканської партії», «Кокусу свободи» та інших підтримали допомогу Україні. Вони чекають від Трампа такого сигналу. Він його їм надіслав», – пояснює логіку ідеї Сондленд
  • Трамп має величезний вплив на процес схвалення допомоги Україні в Конгресі, каже Сондленд. Багато конгресменів очікують його перемоги на виборах президента у листопаді 2024-го, тому прагнуть мати його прихильність.
  • Трамп дав зрозуміти їм, що відкритий до допомоги в кредит, підсумовує Сондленд. Тому кредит має набагато більше шансів на схвалення, ніж безповоротна допомога.

Контекст: 

Конгрес США не може схвалити допомогу Україні щонайменше з жовтня 2023 року. Повернутися до розгляду допомоги Україні Конгрес може з 9 квітня. На столі конгресменів може опинитися два базових варіанти:

1) Палата представників проголосує за законопроєкт, який в лютому ухвалив Сенат. Він передбачає допомогу іноземним партнерам на $95 млрд, близько $61 млрд призначені Україні.

2) Спікер Палати представників Майк Джонсон оприлюднить власний законопроєкт, який готує разом з колегами-республіканцями. Деталі законопроєкту ще не відомі, але принаймні частина допомоги може бути оформлена як кредит. Меседж про допомогу в кредит на початку березня підтримав Трамп. А у середині місяця його просував у Києві близький до Трампа сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні