22-річний Миколенко – за €23 млн. Чому Суркіс почав продавати молодих зірок «Динамо» і хто наступний /Getty Images
Категорія
Картина дня
Дата

22-річний Миколенко – за €23 млн. Чому Суркіс почав продавати молодих зірок «Динамо» і хто наступний

Getty Images

Футболіст «Динамо Київ» Віталій Миколенко, 22, поїхав до Ліверпуля на медогляд – вже з січня він може грати за «Евертон». Чому власник «Динамо» Ігор Суркіс почав продавати своїх зірок і хто буде наступним

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Вартість переходу Миколенка до «Евертона» – €21–23 млн, умови узгоджені, а сам футболіст уже проходить медогляд у Ліверпулі, написав у Twitter італійський футбольний журналіст Фабріціо Романо.

«Динамо» не підтвердило трансфер офіційно, а президент клубу Ігор Суркіс не відповів Forbes на дзвінки та повідомлення у WhatsApp. «Думаю, всі папери підписані і на початку січня Миколенко буде у складі англійського клубу», – упевнений футбольний агент Дмитро Селюк. Зимове трансферне вікно в Англії розпочнеться 1 січня.

Окрім Миколенка, клуб найближчим часом може залишити ще пʼять гравців. Чому розпродаж почався саме зараз? За словами експертів, опитаних Forbes, до продажу своїх зірок цього сезону «Динамо» підштовхнули два фактори: відсутність конкурентів та сильна молодіжна академія. З сезону 2014/2015 «Динамо» тричі вигравало українську Премʼєр-лігу і жодного разу не опускалося нижче другого місця.

Якщо перехід Миколенка відбудеться, він стане третім найдорожчим українським футболістом, якого продало «Динамо» за всю історію, – після Андрія Шевченка 1999 року та Андрія Ярмоленка 2017-го. За даними transfermarkt, у поточному складі «Динамо» дорожчий за Миколенка тільки Віктор Циганков – його ринкова ціна €25 млн.

Усі – на вихід

Сума, яку запропонував «Евертон», – великі гроші за українського футболіста, каже футбольний скаут Алекс Великих. Власник «Золотого мʼяча» Шевченко коштував €24 млн. Чому англійський клуб готовий платити? Миколенко має досвід матчів на міжнародній арені, а його позиція – лівий захисник – одна з найбільш затребуваних у сучасному футболі, каже Великих. За його словами, ціну набив і інтерес до футболіста з боку іменитих італійських клубів – «Дженоа», «Наполі» та «Мілана».

Після Миколенка «Динамо» також може продати свого лідера Віктора Циганкова, 24, та девʼятнадцятирічного Іллю Забарного, вважає Селюк. За даними transfermarkt, трансферна вартість Циганкова – €25 млн, а Забарного – €13 млн. Великих вважає, що кандидат номер один на перехід – Микола Шапаренко, 23. «Він випереджає Циганкова за своїм впливом для гри «Динамо», – каже він. Його ринкова ціна – €10 млн.

«Динамо» також може розлучитися з легіонерами Карлосом Де Пена та Беньяміном Вербичем; їхня загальна вартість – €8 млн.

Хто замінить усіх цих гравців? Динамівська молодь, упевнений Селюк. Зараз «Динамо U19» грає добре. В останніх матчах групового етапу Молодіжної ліги UEFA кияни обіграли «Барселону» з рахунком 4:1 та «Баварію» – 2:1.

Дорога молодь

Найбільш перспективні гравці «Динамо U19», за словами Великих, – це захисники Костянтин Вівчаренко та Антон Боль, а також нападники Назар Волошин та Самбо Діалло.

Трансферна вартість, наприклад, Вівчаренка – всього €75 000. Але при переході в основну команду ціна збільшиться щонайменше вдвічі і зростатиме, якщо гравець класно гратиме у національній збірній та клубі, каже Великих. Для прикладу: і Забарному, і Вівчаренку по 19 років, але ціна одного €13 млн, а іншого – у рази менша. Один грав у міжнародних матчах за збірну України та основну команду «Динамо», а другий – ще ні.

Шанси, що їх теж продадуть згодом, – високі, каже Великих. За його словами, раніше «Динамо» намагалося якнайдовше утримувати своїх зірок у клубі. Ярмоленко, наприклад, перейшов до «Борусії Д», коли йому було вже 27 років. Наразі тактика «Динамо» змінилася. «Стало очевидно, що гравці, пересиджуючи в «Динамо», втрачають мотивацію та багато в чому деградують у місцевому чемпіонаті», – каже він.

Між президентом клубу та гравцями навіть зʼявилася домовленість: «Динамо» дозволяє піти будь-кому, якщо надходить цікава пропозиція як для клубу, так і для футболіста, каже спортивний журналіст Ігор Циганик. За його словами, клуб готовий продати будь-якого футболіста, якщо запропонують понад €20 млн.

Наразі бюджет «Динамо» залежить від трансферів, каже Селюк. За його словами, клубу необхідно продавати одного-двох гравців за сезон, щоб були гроші утримувати решту команди та купувати нових гравців. Цього року, окрім трансферів, «Динамо» також отримає близько $30 млн за участь у Лізі чемпіонів. Річний бюджет «Динамо» у 2020 році, за словами президента команди Ігоря Суркіса, – $30–35 млн. З них $15–25 млн – дотації.

Українці – дешевші

Наступного сезону трансферна політика «Динамо» може змінитись, каже Великих. За його словами, зараз рівень української Премʼєр-ліги (УПЛ) нижчий, ніж був пʼять-десять років тому, що разом із традиційно сильною школою «Динамо» дозволяє безболісно замінювати сформованих зірок молодими талантами. «Наступного року, коли в УПЛ повернеться «Металіст», зміцніють «Чорноморець» та «Дніпро», – «Динамо» вже потрібно буде купувати іноземних футболістів високого рівня». Або залишати своїх вихованців.

Останнім часом «Динамо» робило ставку саме на своїх футболістів, бо іноземці стали дуже дорогими, говорить Циганик. «Десять років тому були зовсім інші умови, – каже він. – Зараз будь-який топовий клуб може заплатити за молодого футболіста €40–50 млн, і конкурувати із цими цінами неможливо».

Ставка на своїх вихованців – навіть вимушена – показує, що українські футболісти можуть грати на високому рівні, впевнений Великих. «Прогрес Забарного, Шапаренка, Миколенка показує, що ставка на своїх футболістів дає результат», – каже він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні