Категорія
Новини
Дата

Футбольний клуб «Верес» вийшов на IPO і залучив майже $2 млн. Чи надихне його успіх інші компанії

Футбольний клуб «Верес» вийшов на IPO і залучив майже $2 млн. Чи надихне його успіх інші компанії

Рівненський футбольний клуб «Верес», який виступає в Українській Прем'єр-лізі, завершив перше публічне розміщення акцій на місцевій біржі ПФТС і залучив 50 млн гривень (близько $1,9 млн). Чому перше за 15 років IPO важливе для фінансового ринку країни

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Український футбольний клуб «Верес» із Рівного завершив IPO. Клуб продав на біржі усі 500 000 простих іменних акцій номіналом 100 грн кожна. Акціонерами «Вереса» стали 360 осіб, повідомив президент і власник 73,33% статутного капіталу клубу Іван Надєїн, власник групи енергетичних компаній «Укртепло». «Це історична подія – перше «народне IPО», коли кожен уболівальник зміг приєднатися до клубу і стати його акціонером», – каже Надєїн.

Статутний капітал «Вереса» до виходу на біржу – 6 млн грн. Вихід на IPO коштував клубу 1 млн грн. Футбольний клуб витратить залучені кошти на будівництво спортивної бази, а також на поточні витрати команди.

Ширша мета розміщення – повторити розповсюджену в Європі модель фінансування й управління футбольними клубами. Схожий принцип працює в надпопулярних «Барселоні», «Реалі» та низці німецьких команд. Фанати цих клубів не тільки ходять на стадіон, а й вкладають у свої клуби гроші, беручи безпосередню участь в управлінні ними. Наприклад, у «Барселоні» серед членів клубу регулярно відбуваються конкурентні вибори президента.

«Верес» почав розміщення своїх акцій 12 квітня 2021 року. Власник клубу Надєїн одразу заявив, що планує зберегти за собою контрольний пакет акцій і викупити цінні папери на суму близько 30 млн грн. У цей же день клуб продав дві третини випуску – 35,8 млн грн. Усього в квітні-червні «Верес» уклав 346 угод на 41,2 млн грн. Акції на 8,8 млн грн, що залишилися, були викуплені з липня по вересень, хоча спочатку клуб планував закрити розміщення до березня 2022 року.

Власники пакетів понад 5% можуть направляти своїх представників до наглядової ради, яка зараз формується. «Вони отримають доступ до документів і будуть впливати на прийняття ключових рішень. Це європейська модель управління, – каже Надєїн. – Такий крок може зробити революцію в українському футболі».

Власники акцій не будуть отримувати дивіденди, про що клуб прямо повідомив у проспекті емісії. Згідно з документом, «Верес» планує в 2022 році отримати близько 3 млн грн прибутку. Для акціонерів клуб розробив спеціальну систему преференцій. «Бонуси» різняться залежно від кількості акцій. Наприклад, на форму команди будуть нанесені імена власників понад 100 акцій, а великі акціонери (у кого більше 10 000 акцій) можуть один раз за сезон привітати команду в роздягальні після переможного матчу.

Надєїн також пообіцяв інвесторам гарантію збереження коштів: якщо акції «Вереса» підуть вниз, ті, хто забажає вийти з проєкту, зможуть продати йому свої акції за ціною номіналу. Бізнесмен планує тримати це зобовʼязання протягом року або двох, воно поширюється тільки на інвесторів із вкладеннями до 10 000 грн.

Тепер акції клубу можна придбати лише на вторинному ринку, їхня вартість може зростати залежно від спортивних досягнень команди. Клуб не випадково провів розміщення навесні – тоді «Верес» ще грав у Першій лізі, другому за силою дивізіоні українського футболу, але вже мав хороші шанси вийти до еліти – Української Премʼєр-ліги.

З розміщенням «Вересу» допомагала інвесткомпанія Concorde Capital Ігоря Мазепи. «Ми протестували слабкі місця в діючій системі і вже підготували свої пропозиції для Нацкомісії з цінних паперів щодо спрощення процесу купівлі», – розповідає Мазепа. Він мріє про перезапуск фондового ринку. Умова для цього – можливість купівлі будь-яких акцій у «два кліка» не виходячи з дому. «Ми бачимо величезний потенціал залучення коштів саме від локальних приватних інвесторів», – каже Мазепа.

У НКЦПФР також очікують, що перше за 15 років успішне IPO української компанії стане прикладом для інших. «Сподіваємося, що це тільки початок, і в подальшому українські компанії будуть залучати кошти до власного капіталу саме таким способом», – каже Руслан Магомедов, голова НКЦПФР.

Незважаючи на те, що розміщення ФК «Верес» – це в цілому хороший прецедент для всього ринку, IPO українських компаній на вітчизняних майданчиках можуть стати масовими не раніше, ніж через два–три роки, вважає заступник голови ради ПАРД Олександр Куликов. «Роздрібний інвестор поки що не готовий вкладати гроші в акції українських компаній, – каже він. – Щоб виходити на IPO, потрібно бути впевненим, що ринок готовий поглинути обсяг емісії, який пропонується інвесторам».

Що може залучити роздрібного інвестора на ринок акцій? Перспективний напрямок – мобільні додатки банків та інвестиційних компаній, через які можна просто й швидко купити цінні папери, вважає Куликов. Відомо, що над мобільними додатками для роздрібних інвесторів працюють Concorde Capital і Monobank; на початку вересня група ICU запустила мобільний додаток, що дає змогу купувати й продавати ОВДП.

Чи цікава українським приватним інвесторам можливість стати акціонером футбольного клубу? «Футбольні клуби присутні на ринку акцій Європи, але, як правило, привертають увагу лояльних уболівальників, – каже керуючий партнер HUGʼS Ерік Найман. – Це точно не акції першого ешелону».

З інвесторської точки зору, футбольні клуби відносяться до високоризикового бізнесу, вважає Найман, тому для серйозних інвесторів це не дуже привабливий актив. Виняток – популярні клуби з великою кількістю лояльних фанатів, які готові інвестувати в його акції. «У такому випадку це може бути хорошою історією», – каже фінансист.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні