Категорія
Новини
Дата

Трейдер Glencore продав декілька тисяч тонн російської міді до Італії через Туреччину – FT

Гігант торгівлі сировинними товарами Glencore у липні цього року доставив тисячі тонн російської міді через Туреччину до Італії, постачання через треті країни приховує залежність Європи від російської сировини, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними Financial Times, зареєстрований на Лондонській біржі трейдер нафти та металів придбав не менш ніж 5000 т мідного листа виробництва російської Уральської гірничо-металургійної компанії (УГМК), який експортований з Туреччини до італійського порту Ліворно в липні.
  • Про порушення Glencore санкцій не йдеться, однак ці угоди підкреслюють залежність Європи від Росії у постачанні найважливіших сировинних товарів, а також зростаючу роль Туреччини як перевалочного вузла. Це також є свідченням того, що Дубай став домом для посередників з імпорту російських товарів до Європи.
  • Постачання продані Glencore, яка створена у 2019 році компанією Haldivor Energy, що базується в ОАЕ. Вантаж призначався для заводу в Ломбардії, північна Італія, для виробництва мідної продукції, яка використовується в електричних кабелях, трансформаторах та електроніці.
  • «Туреччина є перевалочним пунктом для російського цинку, міді і, меншою мірою, алюмінію», – сказав один із старших трейдерів із сировинних товарів. 
  • У Glencore заявили, що угода була «заключною частиною» контракту, укладеного до того, як Росія розпочала війну з Україною, і що компанія «не укладала жодних нових угод з УГМК від початку війни».
  • Glencore продовжує торгувати російським алюмінієм у рамках багаторічної угоди про постачання з виробником «Русалом», термін дії якої, як очікує генеральний директор Гері Нейгл, закінчується до кінця наступного року, залежно від обсягів торгівлі.

Контекст

Хоча загальних санкцій щодо торгівлі російськими металами немає, обмеження накладено на деяких бізнесменів і виробників на початку війни. Минулого року Велика Британія та ЄС запровадили санкції проти керівників УГМК, але не проти самої компанії. США ввели ширші санкції щодо УГМК у липні цього року.

Європейські чиновники заявили, що торгівля з Росією через треті країни, такі як Туреччина, Китай та ОАЕ, зменшує ефективність західних санкцій.

За даними Trade Data Monitor, імпорт російської міді до Туреччини збільшився майже втричі – до 159 000 т – за перші сім місяців 2023 року, порівняно з тим самим періодом роком раніше. 

За оцінками дослідницької компанії CRU Group, загальний обсяг турецького імпорту катодної міді та катанки в перші шість місяців 2023-го становив 330 000 т, це на 125 000 т більше у річному обчисленні, що, за її свідченням, «набагато перевищує внутрішні потреби».

Італія стала найбільшим напрямком експорту міді з Туреччини, зростання якого цього року склало 3%, порівняно з різким падінням у Німеччині та Великій Британії. Це вказує на те, що Італія стає невідʼємною частиною торгового шляху для російської міді, вважають експерти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні