Категорія
Новини
Дата

Китайська фірма імпортувала мідь на понад $7 млн із окупованої території України – Reuters

Китайська компанія Quzhou Nova купила злитків мідних сплавів на суму щонайменше $7,4 млн на заводі в Дебальцевому, що на окупованій території України, згідно з даними російської митниці, з якими ознайомилося агентство Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Митна інформація містить одні з перших свідчень торгівлі Китаю з окупованими Росією регіонами України з початку війни 24 лютого 2022 року.
  • Згідно з даними, китайська фірма Quzhou Nova закупила не менше 3220 т мідного сплаву в злитках на загальну суму $7,4 млн у Дебальцевського заводу металургійного машинобудування в період з 8 жовтня 2022 року по 24 березня 2023 року. Завод розташований у Донецькій області на сході України.
  • Торгово-виробнича компанія Quzhou Nova, що базується в місті Цюйчжоу, повідомила Reuters, що вона не має імпортних та експортних операцій, повʼязаних з торгівлею мідними сплавами в злитках.
  • Коли агентство Reuters показало Quzhou Nova митні дані, компанія заявила, що їй «важко зрозуміти документ, оскільки цей документ не проштампований і не підписаний», і запропонувала звʼязатися з митницею з цього питання.
  • Згідно з державною митною статистикою, у період з жовтня до лютого Китай імпортував ыз Росії мідь і мідні сплави на суму $852 млн.
  • Джерело на Дебальцевському заводі на умовах анонімності повідомило, що на території заводу знаходиться цех кольорової металургії. Джерело відмовилося коментувати питання про постачання мідних сплавів до Китаю, заявивши, що інформація є «комерційною таємницею».
  • За даними митниці, відвантаження мідного сплаву з заводу здійснювалося через порт Новоросійськ на півдні Росії.

Контекст

Санкції США, запроваджені 21 лютого 2022 року, за три дні до вторгнення Росії до України, забороняють імпорт чи експорт США з так званих ЛДНР. Через два дні Європейський Союз оголосив про обмежувальні заходи, включаючи заборону на імпорт товарів з двох регіонів.

30 вересня 2022 року президент РФ Путін виступив перед Федеральними зборами та підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської й Запорізької областей України.

Китайські компанії можуть, з погляду їхньої влади, вільно торгувати з фірмами в регіонах України, окупованих Росією, але вони ризикують потрапити до західних чорних списків.

Quzhou Nova спеціалізується на експорті обгорткового паперу. Згідно з її веб-сайтом, вона виробляє та продає товари для тютюнової промисловості, у тому числі папір, алюмінієву фольгу та поліпропіленову плівку. Агентство Reuters не змогло встановити, для чого призначалася мідь.

Український завод, розташований у місті Дебальцеве, спеціалізується на виробництві обладнання та запасних частин для чорної металургії, гірничодобувної промисловості й цементних заводів, а також займається виробництвом сталі та литтям металів, згідно з його веб-сайтом. Завод внесений до державного податкового реєстру Росії у грудні 2022 року і ще не надав фінансових даних.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні