Категорія
Новини
Дата

Три країни ЄС блокують санкції проти російської атомної енергетики

Франція, Угорщина та Болгарія блокують санкції ЄС проти атомної енергетики Росії, зокрема проти «Росатома», пише польське видання PAP із посиланням на джерела. Україна наполягала на запровадженні санкцій проти цього сектору російської економіки. Також це було однією з умов підтримки Польщею десятого пакета санкцій ЄС проти РФ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Найбільшим прибічником співпраці у сфері атомної енергетики з «Росатомом» є Франція. Найголоснішими – угорці, які посилаються на національну безпеку, як тільки заходить мова про можливі санкції проти «Росатому». Болгарія також висловлює занепокоєння щодо безпеки постачання. Санкції щодо атомної енергетики РФ наразі є головною вимогою України», – зазначив співрозмовник видання в ЄС.
  • Також до Брюсселя надходить інформація, що «Росатом» через те, що його не включили до десятого пакета санкцій ЄС, відчув себе захищеним і почав розширювати свою діяльність на інші сектори, зазначає видання.
  • «Українська сторона також інформує, що «Росатом» став проявляти активність, не пов’язану прямо з атомною енергетикою», – сказав високопоставлений співрозмовник в ЄС.
  • Водночас Варшава наполягає на санкціях проти російської атомної енергетики, заявив постійний представник Польщі в ЄС Анджей Садош. 
  • «Це один з польських постулатів. Ми працюємо над цим у тісній співпраці з українською стороною. Ми також звертаємо увагу на те, що «Росатом» починає використовувати свій своєрідний імунітет, розширюючи діяльність на інші сфери», – наголосив він.

Контекст

9 лютого в Брюсселі президент Володимир Зеленський закликав країни ЄС запровадити санкції проти російської атомної галузі. «Росія створила в Європі загрозу радіаційної катастрофи, а російська атомна галузь досі вільна від глобальних санкцій. Є кроки, які ще мають бути зроблені», – сказав Зеленський. Він нагадав, що завдяки вже запровадженим санкціям російські енергоносії більше ніколи не будуть зброєю проти Європи.

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що його країна ветуватиме санкції ЄС проти Росії, які стосуватимуться атомної енергетики. Угорська атомна електростанція «Пакш» має чотири невеликі російські реактори ВВЕР 440 загальною потужністю близько 2000 МВт. Вона виробляє приблизно половину своєї електроенергії, а ядерне паливо станція отримує з Росії. Угода з РФ від 2014 року передбачає розширення АЕС «Пакш» двома реакторами ВВЕР російського виробництва потужністю 1,2 ГВт кожен.

Про вето також заявляла Болгарія. Болгарська АЕС «Козлодуй» має два реактори типу ВВЕР-1000, паливо для яких постачає підрозділ «Росатома». Станція забезпечує близько 37% загального виробництва електроенергії в країні.

Проти «атомних» санкцій також виступила Франція. Представник міністерства економіки Франції заявив журналістам, що «багато атомних електростанцій використовують паливо російської енергетики». 

У підсумку Єврокомісія відмовилася від планів запровадити санкції щодо російської ядерної галузі або її представників у 10 пакеті санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні