Категорія
Новини
Дата

«Це було стратегічне рішення». У «Смарт-Холдингу» розповіли деталі виходу Новинського з бізнесу та створення трасту

Бізнесмен Вадим Новинський вирішив вийти з політики ще у 2021 році, про це повідомила СЕО «Смарт-Холдингу» Юлія Кірьянова під час «Business Breakfast із Володимиром Федоріним». За її словами, передача бізнесу в траст є захистом від «неправомірного позбавлення активів».

Ключові факти

  • «Ми спілкувалися в липні минулого року, це було стратегічне рішення. Рішення вийти з політики було прийнято ще раніше, про це власник повідомив у листопаді 2021 року. Він сказав, що до кінця квітня вирішив піти з політики», – сказала Кірьянова.
  • Новинський також повідомив, що більше буде зосереджений на релігійних та соціальних питаннях, і під цей його вихід з політики компанія активізувала діяльність з приводу підготовки трастів, фондів та інших структур, зазначила СЕО компанії.
  • «У липні у нас була нарада, на якій він сказав, що остаточно вирішує виходити, і те, що ми проробляли на квітень, будемо активізувати. Крім того, він сказав, що бачить, що ситуація загострюватиметься і траст як механізм є у тому числі для захисту неправомірного позбавлення активів. Це дуже гарний інструмент щодо наслідуванння і щоби захистити активи», – додала вона.
  • За словами Кірьянової, траст – це довірчі керівники (трасті), які замістили собою акціонера, водночас є і протектори, які обмежують трасті.
  • Головний інтерес трасту – накопичення прибутку задля майбутнього розподілу тим, хто буде бенефіціарним власником. Наразі юридично бенефіціарами є трасті.

Контекст

У грудні президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо санкцій проти священнослужителів УПЦ МП та колишнього народного депутата, власника Smart Holding та співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського.

У січні цього року група Smart Holding заявила про завершення чергового раунду поточної реструктуризації, у результаті її засновник Новинський вирішив передати активи в траст. Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust були укладені в листопаді 2022 року та зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. 

10 квітня Мінʼюст скасував реєстраційні дії в Єдиному держреєстрі щодо змін кінцевих бенефіціарних власників українських компаній ТОВ «Смарт-Холдинг», ТОВ «Укргазвидобуток», ТОВ «Регал Петролеум Корпорейшн (Юкрейн) Лімітед», які перейшли у власність Smart Trust і Step Trust.

Власників трастів було виключено з реєстру, а Новинського відновлено як кінцевого бенефіціарного власника цих компаній. 

13 квітня СБУ повідомила про арешт майна Новинського на суму понад 3,5 млрд грн. До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 40 українських підприємств і 30 газових свердловин.

Пізніше суд арештував ще низку активів Новинського. Forbes порахував, скільки вони можуть коштувати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні