СБУ заявила про арешт «прихованих» активів підсанкційного бізнесмена Новинського на 10,5 млрд грн /Назарій Мазилюк/УП
Категорія
Новини
Дата

СБУ заявила про арешт «прихованих» активів підсанкційного бізнесмена Новинського на 10,5 млрд грн

Назарій Мазилюк/УП

Суд за матеріалами Служби безпеки арештував нові активи підсанкційного бізнесмена Вадима Новинського. Їх загальна вартість становить понад 10,5 млрд грн, йдеться у повідомленні пресслужби СБУ. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • До списку заблокованих активів входить 230 об’єктів нерухомості, якими Вадим Новинський володіє через офшорний трастовий фонд, повідомили в СБУ.
  • Серед арештованого майна – елітний готельний комплекс у центрі Києва, морський торговий порт Очаків, приміщення агрохолдингу і торговельні центри в різних регіонах України.
  • Слідство заявило, що для уникнення санкцій РНБО Новинський перереєстрував власні активи на декількох підконтрольних іноземних громадян в офшорних юрисдикціях, йдеться у повідомленні СБУ.
  • «Для реалізації оборудки він залучив афілійованих приватних нотаріусів і державних реєстраторів. Втім, співробітники української спецслужби викрили злочинну схему і заблокували її», – йдеться у повідомленні СБУ.

Контекст

У грудні минулого року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти священнослужителів УПЦ МП та колишнього народного депутата, власника «Смарт-Холдингу» і співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського.

У січні цього року група Smart Holding заявила про завершення чергового раунду поточної реструктуризації, у результаті її засновник Новинський вирішив передати активи в траст. Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust були укладені в листопаді 2022 року та зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. 

10 квітня Мінʼюст скасував реєстраційні дії в Єдиному держреєстрі щодо змін кінцевих бенефіціарних власників українських компаній ТОВ «Смарт-Холдинг», ТОВ «Укргазвидобуток», ТОВ «Регал Петролеум Корпорейшн (Юкрейн) Лімітед», які перейшли у власність Smart Trust і Step Trust.

Власники трастів були виключені з реєстру, а Новинського відновлено як кінцевого бенефіціарного власника цих компаній. 

13 квітня СБУ повідомила про арешт майна підсанкційного бізнесмена Новинського на суму понад 3,5 млрд грн. До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 40 українських підприємств і 30 газових свердловин.

20 квітня стало відомо, що суд заарештував 18 млн кубометрів газу, який компанії Новинського зберігали у сховищах АТ «Укртрансгаз». Загальна вартість блакитного палива становить понад 144 млн грн.

СБУ заявила про арешт «прихованих» активів підсанкційного бізнесмена Новинського на 10,5 млрд грн /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні