Категорія
Новини
Дата

Готель, порт, ТЦ. Скільки можуть коштувати заарештовані активи Новинського. Оцінка Forbes

Суд за матеріалами Служби безпеки арештував низку активів підсанкційного бізнесмена Вадима Новинського. Forbes порахував, скільки вони можуть коштувати.  

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Київський готель Park Inn by Radisson Troyitska. Довоєнна оцінка – $25 млн, актуальна – $20 млн. Станом на липень 2022 року готель не працює.
  • Порт «Очаків» у Миколаївській області. Довоєнна оцінка всіх портових активів Новинського – $25 млн, актуальна – $10 млн. Станом на липень 2022-го порт «Очаків» не працює.
  • Новинський має два аграрні активи: 25% у агрохолдингу HarvEast (довоєнна та актуальна оцінка частки – $8 млн, решта холдингу належить Ринату Ахметову) і компанію «Верес» (довоєнна оцінка – $15 млн, актуальна – $6 млн). Ймовірно, суд арештував саме акції «Вереса».
  • Новинський мав ТЦ у Маріуполі, Сєвєродонецьку, Бердянську, Мелітополі, Краматорську та два у Запоріжжі. Станом на липень 2022 року працювали тільки Запорізькі. Довоєнна оцінка всіх ТЦ – $24 млн, актуальна – $5 млн.

Контекст

У грудні минулого року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти священнослужителів УПЦ МП і колишнього народного депутата, власника «Смарт-Холдингу» та співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського.

У січні цього року група Smart Holding заявила про завершення чергового раунду поточної реструктуризації, у результаті її засновник Новинський вирішив передати активи в траст. Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust укладені в листопаді 2022-го й зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. 

10 квітня Мінʼюст скасував реєстраційні дії в Єдиному держреєстрі щодо змін кінцевих бенефіціарних власників українських компаній ТОВ «Смарт-Холдинг», ТОВ «Укргазвидобуток», ТОВ «Регал Петролеум Корпорейшн (Юкрейн) Лімітед», які перейшли у власність Smart Trust і Step Trust.

Власники трастів виключені з реєстру, а Новинського відновлено як кінцевого бенефіціарного власника цих компаній. 

13 квітня СБУ повідомила про арешт майна підсанкційного бізнесмена Новинського на суму понад 3,5 млрд грн. До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 40 українських підприємств і 30 газових свердловин.

20 квітня стало відомо, що суд заарештував 18 млн кубометрів газу, який компанії Новинського зберігали у сховищах АТ «Укртрансгаз». Загальна вартість блакитного палива становить понад 144 млн грн.

4 травня СБУ повідомила про арешт нових активів Новинського на понад 10,5 млрд грн. До списку заблокованих активів входять 230 об’єктів нерухомості, якими Вадим Новинський володіє через офшорний трастовий фонд, повідомили в СБУ.

Слідство заявило, що для уникнення санкцій РНБО Новинський перереєстрував власні активи на декількох підконтрольних іноземних громадян в офшорних юрисдикціях, йдеться у повідомленні СБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні