Бріджит Брінк, пані посол США в Україні /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Це не структуровано як кредит». США ведуть переговори з Україною над деталями економічної допомоги – заступниця голови USAID та амбасадорка Брінк

1 хв читання

Бріджит Брінк, пані посол США в Україні Фото Getty Images

США та Україна працюють над тим, яким має бути «кредит» на економічну допомогу. Про це заявили пані посол США Бріджит Брінк та заступниці адміністратора USAID Ізабел Коулмен на зустрічі з журналістами в Києві 3 травня.

Ключові факти

  • Згідно із законом про допомогу Україні, який наприкінці квітня ухвалив Конгрес США та підписав президент Джо Байден, американський лідер має протягом 45 днів укласти угоду з українським урядом про повернення економічної допомоги. Ці норми стосуються прямої бюджетної підтримки на $7,85 млрд та коштів, які Україна може отримати з $1,57 млрд, передбачених на допомогу Україні та постраждалим від війни регіонам.
  • Коулмен не вважає, що це можна називати кредитом. «Це не кредит, це не структуровано як кредит. Це структуровано як угода, яка може мати деякі варіанти погашення», – сказала вона.
  • США ведуть зараз переговори з українським урядом після того, як змогли ознайомитись з деталями формулювань закону, відповіла пані посол США Брінк на питання Forbes Ukraine. «Більше інформації у мене поки що немає. Але в найближчому майбутньому зможемо сказати більше», – уточнила вона.
  • У законі про допомогу Україні передбачено, що президент США може пробачити Україні половину боргу за економічну допомогу після 1 листопада 2024-го та 100% – після 1 січня 2026-го. Коулмен відмовилась прогнозувати, чи буде застосовано цю опцію. «Краще мені не спекулювати на цьому. Надіюся, ви розумієте, що метою цього є створення гнучкої підтримки для України», – пояснила вона.

Контекст

24 квітня президент США Джо Байден підписав закон про допомогу Україні майже на $61 млрд. Військова частина вже почала надходити. Оформлення економічної частини у кредит було потрібно для політичного прикриття – задовольнити ізоляціоністів з Республіканської партії, пояснював Forbes Ukraine Гордон Сондленд, який за першої каденції Дональда Трампа був послом в ЄС та учасником неформального каналу комунікації з українською владою. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні