Категорія
Життя
Дата

Отримала п’ять «Греммі», заробила мільйони і померла у 27. Виходить фільм про Емі Вайнгауз – одну з найуспішніших британських співачок. Що слід про неї знати, перш ніж іти в кіно

фільм про Емі Вайнгауз /B&H Film Distribution

Фільм «Емі Вайнгауз: Back to Black» виходить в український прокат 11 квітня. Forbes зібрав головні факти про британську попзірку Фото B&H Film Distribution

У 2008 році співачка Емі Вайнгауз отримала п’ять «Греммі» за альбом Back to Black. Її статки оцінювали в $19,7 млн, газета The Sunday Times внесла її до списку найбагатших музикантів Британії віком до 30-ти. За три роки зірку поховали в Лондоні. 11 квітня у прокат виходить байопік «Емі Вайнгауз: Back To Black». Forbes зібрав кілька важливих фактів з біографії виконавиці

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

У 2008 році газета The Sunday Times включила співачку Емі Вайнгауз до списку найбагатших молодих музикантів Британії. Статки виконавиці оцінили в £10 млн ($19,7 млн). «У Вайнгауз прекрасний голос – будемо сподіватися, вона не зіпсує все», – коментував редактор списку Філіп Бересфорд. Ремарка була не випадковою: попзірка боролася з алкогольною та наркотичною залежностями. Влітку 2011-го Вайнгауз поховали в Лондоні у віці 27 років.

Фільм «Емі Вайнгауз: Back to Black» виходить в український прокат 11 квітня. Стрічка описує шлях виконавиці від перших виступів у передмісті Лондона до тріумфу на «Греммі». У центрі сюжету – стосунки з партнером, розрив із яким Вайнгауз оспівує в альбомі Back to Black.

Трейлер фільму «Емі Вайнгауз: Back to Black». Джерело: В&H Distribution Company

Головними джерелами для сценарію стали інтерв’ю співачки і тексти її пісень. Автори картини не використовували статті й книги, написані про Вайнгауз без її участі. Зрежисувала стрічку Сем Тейлор-Джонсон («Стати Джоном Ленноном», «50 відтінків сірого»).

Усі пісні Вайнгауз, що звучать у фільмі, перезаписані. Щоб відтворити їх, продюсери запросили колишніх учасників гурту співачки – голосом і обличчям попзірки у фільмі стала акторка Маріса Абела. «Люди часом не вірять, що в кадрі співає Маріса», – каже продюсер Джайлз Мартін, музичний консультант стрічки.

Модні дизайнери називали Вайнгауз іконою стилю. Вона зробила трендом об’ємні зачіски, широкі чорні стрілки й татуювання. Chanel і Жан-Поль Готьє випустили колекції на честь співачки.

фільм про Емі Вайнгауз /B&H Film Distribution

Акторка Маріса Абела і режисерка Сем Тейлор-Джонсон під час роботи над фільмом «Емі Вайнгауз: Back to Black». Фото B&H Film Distribution

Напередодні прем’єри Forbes зібрав кілька важливих фактів із біографії Еммі Вайнгауз. 

Отримала п’ять «Греммі» і ввійшла до Книги рекордів Гіннеса

На 50-ту церемонію вручення «Греммі» до Лос-Анджелеса Емі Вайнгауз не приїхала через лікування від наркотичної залежності. Співачка приєдналася до ефіру з Лондона за допомогою супутникового зв’язку. Той вечір 10 лютого 2008 року став для Вайнгауз тріумфальним: вона здобула безпрецедентні для британських виконавиць п’ять нагород.

Лауреаткою «Греммі» та всесвітньою сенсацією Вайнгаус зробив її другий і останній альбом Back To Black. Він також забезпечив співачці сторінку у Книзі рекордів Гіннеса – за найвищу для британських виконавиць позицію в чарті США. Трек Rehab про перспективу потрапити в реабілітаційний центр очолив чарти у десятках країн і отримав три нагороди «Греммі», зокрема як «Пісня року». Вайнгауз також відзначили як найкращу нову виконавицю, а Back To Black – як найкращий вокальний попальбом.

Емі Вайнгаус /Getty Images

Емі Вайнгаус виконує пісню Back to Black на церемонії Europe Music Awards у Мюнхені, 2007 рік. Фото Getty Images

Того ж року співачка ввійшла до списку найбагатших музикантів Британії. «Емі проклала шлях для таких артистів, як я, і знову зацікавила людей британською музикою, – сказала Адель, реагуючи на смерть виконавиці у 2011 році. Своїм успіхом Вайнгаус завдячують британці Ед Ширан, Дуа Ліпа, гурт Florence and the Machine, вважає редакція Esquire.

Більшість продажів Вайнгаус зробила посмертно

За день після раптової смерті Вайнгаус від отруєння алкоголем продажі її альбомів зросли в 37 разів. За рік було придбано понад 855 000 копій. За життя співачки продажі альбомів становили 58 000 за 2010 рік і 44 000 – за 2011-й. Приблизно стільки ж продали у перші вісім днів після смерті Вайнгауз. У 2011 році Back to Black став найбільш продаваним альбомом XXI сторіччя в Британії.

Статки співачки успадкували її батьки, їм же належать авторські права на музику Вайнгауз. Музичний спадок доньки щорічно приносить близько мільйона фунтів стерлінгів. Майновими правами володіє Universal Music Group.

Емі Вайнгаус Гремі /Getty Images

Емі Вайнгаус із батьком Мітчем Вайнгаузом під час церемонії вручення «Греммі», 2008 рік. Фото Getty Images

Батьки попзірки заснували фонд для допомоги молодим людям із залежностями. У 2021-му його поповнили $4 млн від продажу особистих речей виконавиці. Сукню, в якій Вайнгауз виступала на своєму останньому концерті в Белграді, купили за $243 000.

Вайнгаус писала пісні про своє життя і працювала дуже швидко

«Я не довбана Spice Girl», – говорить Вайнгауз своєму майбутньому менеджеру в одній із перших сцен байопіка. Співачка надихалася класичними соул- та джазовими виконавцями – Дайною Вашингтон, Сарою Вон і Френком Сінатрою. Унікальне звучання Вайнгаус – це поєднання джазу та соулу з елементами року і попмузики.

Музикантці знадобилося лише пів години, щоб написати свій головний хіт – Rehab, розповідав продюсер співачки Марк Ронсон. Хуковий приспів народився під час випадкової розмови дорогою до студії. «Вона завжди була дуже швидкою», – говорить Ронсон.

Емі Вайнгаус Гремі /Getty Images

Виступ Емі Вайнгаус під час 50-ї церемонії вручення «Греммі», 2008 рік. Фото Getty Images

Усі тексти Вайнгауз – автобіографічні. «Кожен рядок розповідає про те, що сталося в її житті», – зазначав співак і друг виконавиці Тайлер Джеймс. Більшість пісень із альбому Back To Black описують її розрив із оператором Блейком Філдер-Сівілом, якого Вайнгауз називала коханням усього життя. З цих стосунків почалася наркозалежність співачки.

Її останній концерт був провальним

Концерт у середньовічній фортеці Калемегдан у Белграді мав стати початком європейського туру Вайнгауз, запланованого на літо 2011-го. Виступи скасували після провалу на сербській сцені, куди співачка вийшла у стані алкогольного сп’яніння. Вона забувала тексти пісень та імена учасників гурту, падала і зникала з майданчика. Вайнгауз померла через місяць після виступу.

Третю платівку Lioness: Hidden Treasures студія Universal випустила посмертно. До альбому ввійшли демозаписи, кавер-версії та невидані оригінальні треки Вайнгауз. Дебютні продажі були рекордними для Вайнгауз у Британії та США. Лише у Британії за тиждень продали 194 000 копій альбому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні