Категорія
Новини
Дата

Центробанк Китаю знизив ключові ставки

Центробанк Китаю несподівано знизив ключову відсоткову ставку вдруге за цей рік. Ставку за однорічними середньостроковими кредитами (MLF) знизили на 10 б.п. – до 2,75% з 2,85%, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із заявою, банк також вклав 2 млрд юанів ($0,3 млрд) через семиденні зворотні РЕПО, скоротивши вартість запозичень на ті ж 10 базисних пунктів – до 2,0% з 2,1%.
  • Банк пояснив свій крок «підтримкою ліквідності банківської системи на достатньому рівні». У понеділок настав термін погашення кредитів MLF на суму 600 млрд юанів ($89,6 млрд), і вжитий захід означає чисте вилучення з банківської системи ліквідності обсягом 200 млрд юанів ($29,9 млрд).
  • Економісти й аналітики заявили, що, на їхню думку, китайська влада прагне підтримати мляву економіку, допускаючи розбіжність у політиці з іншими великими економіками, які агресивно підвищують відсоткові ставки.
  • Зниження ключової відсоткової ставки й вилучення частини готівки з банківської системи має пожвавити попит на кредити для підтримки економіки, що постраждала від COVID, ідеться в матеріалі.
  • В опитуванні 32 спостерігачів за ринком минулого тижня всі респонденти прогнозували, що ставка MLF залишиться незмінною, а 29 передбачили, що відбудеться часткове підвищення.

Контекст

У січні Народний банк Китаю знизив обидві ставки на 10 базових пунктів.

Обсяг нового банківського кредитування в Китаї впав у липні більше, ніж очікувалося, адже нові спалахи COVID-19, побоювання через зайнятість і криза нерухомості, що поглиблюється, змусили компанії та споживачів остерігатися брати нові запозичення.

Зниження ставок стало несподіванкою, адже НБК нещодавно попередив про ризик прискорення інфляції, попри низьке зростання попиту, пише Bloomberg.

За даними Національного бюро статистики Китаю, промислове виробництво в липні зросло на 3,8%, порівнюючи з минулим роком, що нижче за червневі 3,9% і не відповідає прогнозу економістів про зростання на 4,3%. 

Роздрібні продажі в липні зростали повільніше, ніж очікувалося, – на 2,7%, інвестиції в основний капітал зросли на 5,7% за перші сім місяців року, що гірше за прогнозовані економістами 6,2%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні