Категорія
Новини
Дата

Центробанк РФ позапланово підвищив ключову ставку після стрімкого падіння рубля

Центробанк Росії на позаплановому засіданні підвищив ключову ставку з 8,5% до 12% річних, йдеться у повідомленні регулятора. Це друге поспіль посилення монетарної політики за останній місяць. Днем раніше курс російського рубля подолав позначку в 101 до долара США.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ключова ставка з 15 серпня підвищена на 350 базисних пунктів (б.п.) – до 12% річних, йдеться у повідомленні регулятора.
  • Рішення ухвалене з метою обмеження ризиків для цінової стабільності, йдеться у повідомленні.
  • Як пише РБК, після рішення ЦБ щодо підвищення ключової ставки, рубль зміцнився до 96,1. Однак пізніше втратив частину зростання, і курс долара знову піднявся до 99 руб.

Контекст

На плановому засіданні в липні російський центробанк підняв ставку з 7,5% до 8,5% річних, до цього вона не змінювалася з вересня 2022 року. Востаннє позапланово російський ЦБ підвищував ставку в лютому 2022 року – з 9,5% до 20% річних.

Позапланове засідання російський регулятор вирішив провести після різкого падіння курсу рубля. 14 серпня курс рубля подолав позначку 101 до долара США. Тоді ЦБ заявив, що ситуація з курсом стабільна, але до вечора оголосив про скликання позапланової ради директорів. 

За підсумками липня інфляція в РФ у річному вираженні склала 4,3% проти 3,25% у попередньому місяці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні