Категорія
Новини
Дата

Ціни на електроенергію в Німеччині зросли до €700 вперше в історії

Базова ціна на електроенергію в Європі підскочила більш ніж на 25% у понеділок, 22 серпня, і вперше перевищила €700 за мВт·год, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Нова ціна приблизно в 14 разів перевищує середньосезонний показник за останні пʼять років.
  • Різке підвищення ціни на електроенергію викликане новими побоюваннями щодо постачання газу трубопроводом «Північний потік» із Росії.
  • Ціна французького контракту підскочила на 16%, до €840. Фʼючерси на вугілля також досягли безпрецедентного рівня, зазначає Bloomberg.
  • Голландський контракт на місяць вперед зріс на 17% і становив €286,06 за мВт·год о 15:22 в Амстердамі. У пʼятницю він виріс пʼятий тиждень поспіль, що стало найтривалішим періодом цього року. У понеділок його британський еквівалент зріс на 23%.

Контекст

19 серпня стало відомо, що «Газпром» вирішив знову тимчасово зупинити прокачування газу через «Північний потік» на три дні з 31 серпня. Компанія пояснює це проведенням технічного обслуговування.

Трубопровід уже кілька тижнів працює з пропускною спроможністю всього 20%, і європейські політики наполягають на тому, що обмеження мають політичний характер.

Європейські ціни на природний газ продовжили зростання, оскільки знову зʼявилися побоювання з приводу тривалої зупинки поставок трубопроводом «Північний потік» російським «Газпромом», що поставить під загрозу економіку, яка вже зазнає труднощів, у ще складніше становище.

Вдень 22 серпня вартість газу досягла $3024 за тисячу кубометрів, таким чином біржові ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили позначку в $3000. Тож ціни уже зросли на понад 19%.

22 серпня євро впав до паритету з доларом США, а європейські акції знизилися, оскільки різке зростання цін на енергоносії посилило побоювання, що великі економіки регіону прямують до рецесії. Євро впав на 0,4%, до $0,99, знову опустившись нижче порога в $1 після досягнення паритету з доларом США в липні вперше за два десятиліття.

Morgan Stanley прогнозує, що цього кварталу євро впаде до $0,97, рівня, небаченого з початку 2000-х років. Nomura International Plc націлена на $0,975 до кінця вересня, після чого ринок може очікувати рівня $0,95 або, можливо, нижче, оскільки тиск на енергоносії підвищує ризик відключення електроенергії і, ймовірно, збільшує імпорт євро, пише Bloomberg.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні