Категорія
Новини
Дата

Євро знову впав нижче долара через зростання цін на електроенергію

Євро впав до паритету з доларом США, а європейські акції знизилися, оскільки різке зростання цін на енергоносії посилило побоювання, що великі економіки регіону прямують до рецесії, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Євро впав на 0,4%, до $0,99, знову опустившись нижче порога в $1 після досягнення паритету з доларом США в липні вперше за два десятиліття.
  • Європейський регіональний індекс Stoxx 600 втратив 1,2%, тоді як німецький Dax впав на 1,7%. Ці падіння відбулися на тлі подорожчання базової потужності в Німеччині, чий показник вважається еталонним, до рекорду у €603 за мВт·год.
  • Інвестори та економісти стурбовані тим, що зростання цін на енергоносії призведе до зниження ділової активності в Європі. 
  • Опитування, опубліковане минулого тижня, показало, що німецькі інвестори стурбовані станом економіки найбільше з часів боргової кризи в єврозоні 10 років тому.
  • «Уряди починають розподіляти більш високі витрати на енергію між споживачами, і бізнесу доведеться почати повільно скорочувати виробництво. У той же час логістичні лінії страждають від відсутності транспортних можливостей в умовах низького рівня води на річці Рейн», – сказав Джордан Рочестер з японського банку Nomura.
  • Morgan Stanley прогнозує, що у цей квартал євро впаде до $0,97 – рівня, якого не було з початку 2000-х років. Nomura International Plc націлена на $0,975 до кінця вересня, після чого ринок може очікувати рівня $0,95 або, можливо, нижче, оскільки тиск на енергоносії підвищує ризик відключення електроенергії і, ймовірно, збільшує імпорт євро, пише Bloomberg.

Контекст

5 липня євро впав до 20-річного мінімуму по відношенню до долара США, пише Bloomberg. Єдина європейська валюта впала на 0,9%, до 1,0331 за долар, найнижчого рівня з грудня 2002 року. Євро впав більш ніж на 8% по відношенню до долара цього року, оскільки рекордна інфляція посилила тиск на домогосподарства та компанії, а разом із наслідками війни в Україні перешкодила здатності ЄЦБ підвищувати ставки так само швидко, як ФРС.

Споживчі ціни в єврозоні зростають рекордними темпами. Рекордно високі темпи інфляції вкотре посилюють напруженість у ЄЦБ щодо швидкості запланованого підвищення процентних ставок. 

Інфляція у єврозоні у липні сягнула рекордних 8,9% у річному вимірі, базовий показник при цьому теж різко зріс, пише Reuters із посиланням на дані статистичного управління ЄС. Споживчі ціни в 19 країнах, що використовують євро, зросли на 0,1% у місячному вирахуванні в липні, збільшившись на 8,9% у річному обчисленні, що є найвищим показником з моменту введення євро у 1999 році.

Євростат повідомив, що із загального обсягу 4,02 п.п. припадає на енергію, вартість якої зросла через вторгнення Росії в Україну, та 2,08 п.п. – на алкоголь і тютюн.

Європейські ціни на природний газ продовжили зростання, оскільки знову зʼявилися побоювання з приводу тривалої зупинки поставок трубопроводом «Північний потік» російським «Газпромом», що поставить під загрозу економіку, яка вже зазнає труднощів, у ще складніше становище. Вдень 22 серпня вартість газу досягла $3024 за тисячу кубометрів, таким чином біржові ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили позначку в $3000. Тож ціни уже зросли на понад 19%.

Голландський контракт на місяць уперед зріс до €275,97 за МВт·год сьогодні вранці в Амстердамі. У пʼятницю він ріс пʼятий тиждень поспіль, що стало найтривалішим періодом цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні