Категорія
Новини
Дата

Ціни на електроенергію в Німеччині злетіли до нового максимуму – Bloomberg

Європейські ціни на електроенергію підскочили до нових максимумів через здорожчання природного газу, посилюючи енергетичну кризу, яка загрожує вкинути регіон у рецесію, пише Bloomberg.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Тарифи на електроенергію на наступний рік у Німеччині зросли на 3% – до €474 за МВт·год, що майже в шість разів більше, ніж минулого року, а за останні два місяці ціна фактично подвоїлася.
  • Ринок рухає побоювання через нестачу газу в Європі, що не дасть змоги виробляти достатню кількість електроенергії цієї зими, йдеться в матеріалі.
  • Потужність АЕС Франції надзвичайно низька, що обмежує можливість експорту електроенергії протягом найближчих місяців, а в короткостроковій перспективі аномальна спека створює навантаження на інфраструктуру.
  • На думку аналітиків данської комунальної компанії Energi Danmark, немає явних ознак того, що підвищення скоро піде на спад – цього тижня очікується подальше зростання цін.
  • Безпрецедентна вартість енергопостачання у Європі чинить тиск на споживачів та промисловість. Політики всього регіону розглядають подальші заходи, щоб полегшити удар та вплив на їхню економіку від витрат, що зростають.

Контекст

Економіка Німеччини втратить $265 млрд доданої вартості до 2030 року через війну в Україні та високі ціни на енергоносії, що призведе до негативних наслідків для ринку праці, пише Reuters із посиланням на дані Інституту дослідження зайнятості (IAB). ВВП Німеччини з поправкою на ціни наступного року буде на 1,7% нижчим, а чисельність зайнятих скоротиться на 240 000 осіб, порівнюючи з очікуваннями до початку російського вторгнення, прогнозують експерти.

Згідно з дослідженням IAB, якщо ціни на енергоносії, які вже підскочили на 160%, знову подвояться, обсяг виробництва Німеччини у 2023 році буде майже на 4% нижчим, ніж був би без війни. Відповідно до цих припущень, через три роки буде зайнято на 660 000 осіб менше, а у 2030 році – ще на 60 000 осіб.

У червні Росія експортувала до Європи 4,7 млрд кубометрів газу, підрахували аналітики S&P Global. Це лише третина від обсягу, поставленого на початок 2021 року. Найбільше газу надходить через газопровід «Північний потік–1», прокладений між Росією та Німеччиною по дну Балтійського моря. Інший балтійський трубопровід, «Північний потік–2», заморожений після початку російської агресії.

Великі європейські покупці – італійська Eni, австрійська OMV та німецька Uniper – змушені поповнювати дефіцит дорогим газом зі спотового ринку. Uniper втрачає по €30 млн на день і вже стала в чергу за субсидіями.

Європейська комісія готує ЄС до найгіршого – повної зупинки постачання газу з Росії. Європа діє в чотирьох напрямах: накопичення газу в сховищах, диверсифікація джерел постачання, скорочення споживання та, за потреби, нормування.

У липні європейські ритейлери через зростання рахунків за електроенергію почали економити на освітленні вітрин та реклами, а також розглядають можливість скорочення годин роботи магазинів узимку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні