Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ у Європі падають на тлі нарощення зусиль із подолання енергетичної кризи

Європейські фʼючерси на природний газ знову впали до найнижчого рівня майже за два місяці. Країни ЄС активізували зусилля щодо помʼякшення енергетичної кризи, оскільки до початку опалювального сезону залишилося менше двох тижнів, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Базові ціни впали на 8,8% у понеділок, 19 вересня, продовживши падіння минулого тижня. 
  • Голландські ціни на газ, які є європейським еталоном, упали на 7,3%, торгуючись на рівні €174 за МВт·год вранці в Амстердамі, що є найнижчим показником з 25 липня на внутрішньоденній основі. 
  • Ціни на електроенергію також знизилися. Базові німецькі фʼючерси на рік уперед впали на 8% до €470 за МВт·год.
  • Незважаючи на зниження в останні тижні, ціни на газ, як і раніше, більш ніж у сім разів вищі за середні для цієї пори року, що посилює інфляцію і ставить економіку на межу рецесії. Очікується, що попит поступово зростатиме напередодні початку опалювального сезону 1 жовтня.

Контекст

Оптова європейська ціна на газ досягла денного максимуму в €343 за МВт·год 26 серпня і з того часу впала приблизно до €242 за МВт·год. Тож трейдери почали робити сміливі прогнози, що ціни досягли свого піку цього року.

Німеччина, Великобританія та інші країни планують витратити мільярди, щоб послабити свою залежність від російського імпорту, врятувати місцеві енергетичні компанії та обмежити ціни, щоб зменшити тиск на підприємства та домогосподарства.

Аналітики Timera Energy кажуть, що «ситуація на європейських енергетичних ринках почала покращуватися за останні три тижні в міру того, як формувалися політичні заходи» і стало зрозуміло, що відбувається із попитом під впливом цін.

Обговорення пропозицій Європейської комісії щодо зменшення впливу кризи продовжуються і мають бути схвалені державами-членами. У плани входить залучення €140 млрд за рахунок підвищення податків на енергетичні компанії, обовʼязкового обмеження використання електроенергії у години пік та збільшення ліквідності.

Рішення Німеччини в пʼятницю взяти контроль над активами російської компанії «Роснефть» розглядається як перший крок, який може дати Берліну більший контроль над енергетичним сектором найбільшої економіки Європи. Уряд також веде переговори про націоналізацію найбільших імпортерів газу Німеччини, зокрема Uniper SE та VNG AG, повідомляють джерела.

Великобританія розробляє план, який може вдвічі знизити тарифи на електроенергію для багатьох підприємств у рамках пакету підтримки у розмірі 40 млрд фунтів стерлінгів ($46 млрд). За словами міністра фінансів Брюно Ле Мера, Франція хоче обмежити зростання цін на енергію для домогосподарств, що коштуватиме уряду €16 млрд у 2023 році.

За даними Gas Infrastructure Europe, європейські запаси заповнені приблизно на 86%, що трохи перевищує середній показник за пʼять років.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні