Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ впали на тлі очікувань плану ЄС із подолання енергетичної кризи

Природний газ подешевшав, оскільки ринок очікує подробиць плану Європейського Союзу щодо втручання в безпрецедентну енергетичну кризу. Минулого тижня міністри енергетики країн ЄС закликали до термінових заходів щодо стримування витрат та забезпечення ліквідності на ринку, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Фʼючерси на газ впали на 8,3% до найнижчого рівня за місяць. Тим не менш, ціни залишаються майже у вісім разів вищими, ніж зазвичай для цієї пори року. 
  • Очікується, що цього тижня президент комісії Урсула фон дер Ляйєн, яка закликала до екстреного втручання, викладе конкретні кроки із подолання енергетичної кризи.
  • «З огляду на оголошену інтервенціоністську політику, в якій пріоритет віддається обмеженню витрат на енергію, а не скороченню попиту, викликає занепокоєння те, що такі заходи можуть, зрештою, стимулювати більш високе споживання енергії», – йдеться у замітці аналітиків Goldman Sachs.
  • Goldman Sachs очікує, що базові ціни впадуть нижче €100 за МВт·год в першому кварталі.
  • За даними Gas Infrastructure Europe, європейські сховища заповнені приблизно на 84%, що трохи перевищує середній показник за пʼять років.
  • Голландські фʼючерси на найближчі місяці торгувалися зі зниженням на 5,4%, до €196 за МВт·год, вранці в Амстердамі.
  • Еквівалент Великої Британії знизився на 2,2%. Орієнтир німецьких електростанцій наступного року торгується на 2,7% нижче.

Контекст

Члени ЄС розходяться в думках щодо встановлення граничних цін на газ. Ідея ширшої цінової межі – на весь імпорт газу, а не лише на постачання з Росії – обговорювалася в пʼятницю, але міністри погодилися з необхідністю додаткової роботи над цим заходом.

Також не було конкретних рішень європейських політиків щодо обовʼязкового скорочення енергоспоживання під час обговорень минулого тижня.

Тоді ж комісарка ЄС з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що цього тижня блок запропонує «безпрецедентні» заходи, оскільки країни мають серйозні проблеми. 

Вона додала, що її команда працює над ширшим планом коригування структури європейського ринку електроенергії, який, як вона сподівається, буде «готовим на початку наступного року». За словами Сімсон, Європі буде потрібний високий рівень імпорту зрідженого природного газу, щоб безпечно пережити зиму.

У Європі домогосподарства отримають принаймні €375 млрд ($372 млрд) у вигляді державної допомоги, щоб зменшити рахунки за комунальні послуги цієї зими, пише Bloomberg

Аналітики Goldman Sachs Group Inc вважають, що рахунки за електроенергію для європейських домогосподарств зростуть на €2 трлн на своєму піку на початку наступного року, що свідчить про необхідність державного втручання. На своєму піку рахунки за електроенергію становитимуть близько 15% валового внутрішнього продукту (ВВП) Європи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні