Категорія
Новини
Дата

Ціни на нафту падають через побоювання щодо рецесії

Нафта подешевшала у пʼятницю, 14 жовтня, оскільки побоювання щодо глобальної рецесії та слабкий попит на нафту, особливо в Китаї, переважили значне скорочення видобутку ОПЕК+, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Фʼючерси на нафту марки Brent подешевшали на 76 центів, або 0,8%, – до $93,81 за барель, тоді як фʼючерси на американську нафту West Texas Intermediate (WTI) впали на 85 центів, або 1%, – до $88,26.
  • Контракти на нафту марки Brent та WTI у пʼятницю коливалися між позитивною та негативною динамікою, але за тиждень знизилися більш ніж на 4% після двотижневого зростання на тлі занепокоєння станом світової економіки.
  • Китай, найбільший у світі імпортер сирої нафти, бореться зі спалахами COVID-19, країна дотримується жорстких карантинних обмежень, які сильно впливають на економічну активність і, отже, на попит на нафту.
  • «Знакові коригування прогнозів попиту (на нафту) у бік зниження, насамперед наступного року, чинили тиск на ціни, – зазначають аналітики Commerzbank і додають: Проте ми не бачимо подальшого потенціалу для зниження. Ринок має бути майже збалансованим, попри слабший попит у першій половині року через скорочення видобутку ОПЕК+».

Контекст

5 жовтня ОПЕК+, до якої входить Росія, погодилася скоротити видобуток нафти на 2 млн барелів на день. Це стане найбільшим скороченням видобутку з часів пандемії COVID-19 у 2020 році.

Напередодні цього рішення CNN із посиланням на джерела повідомив, що адміністрація Байдена спробувала переконати Кувейт, Саудівську Аравію та ОАЕ проголосувати проти скорочення видобутку нафти на засіданні ОПЕК+.

У Білому домі перспективу скорочення виробництва назвали «повною катастрофою» та «ворожим актом», зазначає телеканал.

Президент США Джо Байден пообіцяв «наслідки» для відносин із Саудівською Аравією після кроку ОПЕК+. Адміністрація президента США впевнена, що у зростанні цін на нафту зацікавлена ​​Росія, водночас як країни Заходу намагаються допомагати Україні.

Саудівська Аравія відкидає критику і каже, що цей крок не був політичним і спрямований на балансування ринку та стримування волатильності.

Рішення групи виробників нафти ОПЕК+ зменшити видобуток призвело до зростання цін і може спонукати світову економіку до рецесії, повідомило Міжнародне енергетичне агентство. Фактичні втрати пропозиції, ймовірно, складуть близько 1 млн барелів на день, а не 2 млн барелів, оголошених блоком ОПЕК+, який обʼєднує клуб виробників і таких союзників, як Росія, заявило МЕА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні