Категорія
Новини
Дата

Ціни на нафту впали після несподіваного рішення ОПЕК+ про поступове збільшення видобутку

1 хв читання

Світові фʼючерси на нафту марки Brent впали на 2,9% і опустилися нижче за $79 за барель, а фʼючерси на нафту West Texas Intermediate впали нижче за $75 за барель. Обидві марки знаходяться на найнижчих рівнях з лютого, пише Bloomberg.

Минулими вихідними ОПЕК+ несподівано представила план з відновлення видобутку на ринку цього року. Альянс почне згортати скорочення постачань у жовтні.

Ключові факти

  • ОПЕК та її союзники на вихідних домовилися розпочати згортання деяких скорочень видобутку, починаючи з жовтня – раніше, ніж очікували експерти. 
  • Обмеження триватимуть у повному обсязі у третьому кварталі року, а потім поступово будуть скасовані протягом наступних 12 місяців. 
  • Більшість аналітиків очікували, що ОПЕК+ продовжить обмеження до кінця року.
  • Угода спрямована на підтримку нафтових цін, одночасно послаблюючи обмеження на видобуток, проти яких обурювалися деякі члени, такі як Обʼєднані Арабські Емірати, прагнучи підвищити рівень видобутку.

Контекст

ОПЕК+ нині скорочує видобуток на 5,86 млн барелів на день, що відповідає приблизно 5,7% світового попиту.

Група погодилася продовжити більшу частину своїх скорочень до 2025 року, щоб підтримати ринок в умовах більш слабкого, ніж очікувалося, зростання попиту, високих процентних ставок, що зберігаються, в ключових західних економіках, побоювань щодо повільного зростання попиту в Китаї, провідному імпортері нафти, і зростаючих цін на нафту.

Угода передбачає продовження скорочень на 3,66 млн барелів на добу, термін дії яких спливав цього року, до кінця 2025-го.

ОПЕК+ також продовжує добровільні скорочення на 2,2 млн барелів на добу, термін дії яких мав спливти наприкінці цього місяця, але тепер діятиме до кінця вересня, а потім поступово буде скасований до вересня 2025 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні