Категорія
Новини
Дата

Ціни на нафту впали. Серед причин – занепокоєння з приводу попиту та обмеження на російську нафту

Нафта у понеділок, 12 вересня, продемонструвала зниження ціни на тлі спекуляцій про послаблення світового попиту, а також у звʼязку з тим, що інвестори оцінювали подробиці плану США з обмеження цін на російську нафту, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нафта West Texas Intermediate опустилася нижче $86 за барель після волатильності минулого тижня, коли ціни коливалися широкою дугою. 
  • Існує побоювання, що перспективи споживання погіршуються, оскільки глобальне зростання сповільнюється, а Китай зберігає свою стратегію боротьби з COVID-19 шляхом стримування активності.
  • У пʼятницю міністерство фінансів США опублікувало рекомендації щодо дотримання запропонованого обмеження на російську нафту, зосередивши увагу на документації, необхідної приватному сектору для дотримання програми, яка має почати діяти з грудня. Тоді ж починають діяти і санкції Європи. 
  • Нафта впала майже на третину з червня. Розворот стався, коли центральні банки, включаючи Федеральну резервну систему, посилили політику задля придушення інфляції. План США з обмеження цін, який підтримує ʼВелика сімкаʼ, спрямовано на скорочення доходів Москви від продажу нафти і відповідно зменшення потоку коштів, що використовуються фінансування війни.
  • У Китаї, найбільшому у світі імпортері нафти, влада посилила карантинні обмеження напередодні ключових зборів Комуністичної партії. Серед місць, які зараз стикаються з локдаунами, – Ченду, шосте за величиною місто країни, і, принаймні, один університетський кампус у Пекіні. 
  • Враховуючи це, UBS Group AG знизила свій грудневий прогноз щодо нафти марки Brent на $15 за барель.

Контекст

У середу, 7 вересня, ціни на нафту впали більш ніж на $1 до найнижчого рівня відтоді, як Росія вторглася в Україну.

Фʼючерси на нафту марки Brent впали на $1,08, або 1,2%, до $91,75 за барель. Контракт досяг сесійного мінімуму в $91,20, найнижчого рівня з 18 лютого.

Фʼючерси на нафту марки West Texas Intermediate подешевшали на $1,20, або на 1,4%, до $85,68. Орієнтир впав до сесійного мінімуму $85,08, найнижчого рівня з 26 січня.

Країни «Великої сімки» заявили, що планують запровадити цінову межу для глобальних закупівель російської нафти. Цей захід, як сподіваються США, послабить тиск на енергетичному ринку та скоротить загальні доходи Росії.

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

2 вересня віцепремʼєр РФ Олександр Новак заявив, що Росія повністю припинить постачання нафти та нафтопродуктів країнам, які запровадять граничну ціну на російську нафту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні