Категорія
Новини
Дата

Ціни на продовольство у світі продовжили падати у жовтні, попри зростання вартості зернових – ФАО

Індекс світових цін продовольчої агенції ООН у жовтні трохи знизився, що свідчить про падіння вже сьомий місяць поспіль. Показник є приблизно на 14,9% нижчий за свій історичний максимум, зафіксований у березні, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) заявила в пʼятницю, що її індекс цін, який відстежує продовольчі товари, що найбільше продаються у світі, минулого місяця склав у середньому 135,9 пункту порівняно з переглянутим значенням 136,0 у вересні. Вересневий показник раніше оцінювався на рівні 136,3.
  • Індекс впав з рекордного рівня 159,7 у березні, але залишився на 2% вищим, ніж роком раніше.
  • У той час як ціни загалом знизилися, індекс зернових зріс на 3,0%, а пшениця – на 3,2%, переважно відображаючи невизначеність, повʼязану з експортом з України, а також перегляд у бік зниження поставок із США. Міжнародні ціни на рис зросли на 1,0%.
  • Водночас, індекс олії ФАО впав на 1,6% у жовтні і знизився майже на 20% порівняно з рівнем минулого року. Ціни на молочні продукти впали на 1,7%, мʼясо – на 1,4%, а цукор – на 0,6%.
  • В окремих оцінках попиту та пропозиції зернових ФАО знизила свій прогноз світового виробництва зернових у 2022 році до 2,764 млрд т з попередніх 2,768 млрд т. Це на 1,8% нижче за передбачуваний обсяг виробництва на 2021 рік.
  • «Щомісячний перегляд у бік зниження майже повністю стосується врожаю пшениці в Сполучених Штатах, відображаючи зниження врожайності та посівних площ», — йдеться у повідомленні ФАО.
  • Очікується, що світове споживання зернових у 2022/23 році перевищить виробництво, що призведе до скорочення світових запасів.

Контекст

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, що здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства.

1 серпня вперше від початку повномасштабної війни вийшло судно з Одеського порту з українським продовольством. 

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію «зерновим коридором». 

Згодом Росія відновила свою участь в угоді щодо експорту зерна з чорноморських портів. Тож рух «зерновим коридором» поновлено. У Міноборони РФ повідомили, що завдяки залученню ООН та Туреччини вдалося «отримати від України письмові гарантії того, що вона не використовуватиме гуманітарний коридор та українські порти для ведення військових дій проти Росії».

В МЗС заявили, що Україна не брала жодних нових зобов‘язань щодо угоди, як про це сказали в РФ. Росія повернулася до її виконання завдяки дипломатії генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні