Категорія
Новини
Дата

TSMC, Samsung та Intel борються за першість у створенні передових чипів. Ринок оцінюють у $500 млрд – FT

Провідні виробники напівпровідників прагнуть створити так звані 2-нанометрові процесорні чипи, які стануть основою наступного покоління смартфонів, центрів обробки даних і штучного інтелекту, пише Financial Times. Ці чипи визначать майбутнє галузі вартістю $500 млрд.

Ключові факти

  • TSMC залишається фаворитом аналітиків у збереженні своєї глобальної переваги в секторі, але Samsung Electronics та Intel намагаються скоротити розрив.
  • Будь-яка компанія, яка стане технологічним лідером у сфері передових напівпровідників наступного покоління, матиме хороші можливості для домінування в галузі, обсяг продажу чипів якої минулого року становив понад $500 млрд. 
  • Прогнозується, що цей показник зростатиме й надалі через різке підвищення попиту на чипи для центрів обробки даних, які забезпечують генеративні послуги штучного інтелекту.
  • TSMC вже продемонструвала результати технологічних випробувань своїх прототипів N2 (2-нанометри) деяким зі своїх найбільших клієнтів, зокрема Apple та Nvidia, кажуть джерела. Водночас два джерела, що близькі до Samsung, заявили, що корейський виробник чипів пропонує знижені ціни на свої останні 2-нанометрові прототипи, намагаючись залучити інтерес великих клієнтів, зокрема Nvidia.
  • Колишній лідер ринку Intel також зробив сміливу заяву про випуск чипів наступного покоління до кінця наступного року. Це може повернути компанії перевагу перед азіатськими конкурентами, хоча сумніви щодо ефективності продукції американської компанії залишаються.

Контекст

Попит на спеціалізовані ШІ-чипи різко зріс з моменту запуску ChatGPT минулого року. Для навчання та запуску новітніх технологій генеративного штучного інтелекту потрібні спеціальні чипи або прискорювачі. Nvidia – один із небагатьох виробників чипів, який робить потрібні чипи штучного інтелекту й домінує на ринку.

Деякі великі технологічні компанії роками створювали власні процесори, але результати були обмеженими. Проєкт Meta з виробництва спеціалізованих чипів зіштовхнувся з проблемами, через які компанія відмовилася від деяких своїх чипів. Власник Facebook зараз працює над новим чипом, який охоплюватиме всі види роботи ШІ.

Головний інвестор OpenAI, Microsoft, також розробляє власний чип штучного інтелекту, який тестує OpenAI. У жовтні стало відомо, що OpenAI вивчає можливість створення власних чипів штучного інтелекту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні