Категорія
Новини
Дата

ТЦ «Гулівер» Поліщука планують передати в управління АРМА. Рішення ініціював Офіс генпрокурора

Торгово-офісний центр «Гулівер» /Getty Images

Торгово-офісний центр «Гулівер» Фото Getty Images

Київський торгово-офісний центр «Гулівер» планують передати в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Відповідне клопотання до суду подав Офіс генпрокурора, повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на пресцентр «Судової влади України».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Офіс генпрокуратури подав до Шевченківського районного суду Києва клопотання про передачу торговельно-офісного центру «Гулівер» бізнесмена Віктора Поліщука в управління АРМА. 
  • Клопотання подано в межах кримінального розслідування Бюро економічної безпеки (БЕБ) щодо ухилення керівництвом ТРЦ від сплати податків на суму 146 млн грн. 
  • Судове засідання призначене на 26 квітня на 11:15. 

Торгово-офісний центр «Гулівер»

«Гулівер» – один із найбільших багатофункціональних комплексів Києва, який має 150 000 кв. м під магазини й офіси і 35 поверхів. Головна особливість – розташування. ТРЦ побудований у центрі столиці прямо біля входу в метро «Палац спорту». 

ТРЦ відкрився у 2013-му. Його побудували на кредитні кошти: основну частину з $441 млн надав Ощадбанк ($353 млн), приблизно чверть – Укрексімбанк. У 2012 році недобудований ТРЦ придбав бізнесмен Віктор Поліщук (на той момент – власник мережі електроніки «Ельдорадо», кількох великих складів і банку «Михайлівський»), стверджувало видання «Коммерсантъ».

Виторг ТОВ «Три О», що управляє ТРЦ, у 2023-му зріс на 12,9%, до 906,5 млн грн, випливає з даних YouControl. Водночас збиток скоротився на 78,2%, до 574,2 млн грн.

Контекст

З початку великої війни у 2022 році компанії Віктора Поліщука, що управляють багатофункціональним комплексом «Гулівер», мережею електроніки та побутової техніки «Ельдорадо» й кількома великими складами, перестали обслуговувати кредити перед держбанками

Погашення мало відбутися у 2025-му, однак після кризи 2014–2016 років борг перестав обслуговуватися. Саме в цей період збанкрутував банк Поліщука «Михайлівський», де НБУ зафіксував масштабні махінації з коштами клієнтів. Поліщука серед підозрюваних у цій справі немає.

У травні 2023-го БЕБ повідомило генеральній директорці «Гуліверу» Ірині Круппі про підозру. Слідство заявляло, що протягом 2019–2021 років дирекція торговельного центру уклала низку договорів із підконтрольними субпідрядними товариствами, в тому числі з ознаками «фіктивності» та «транзитності», на отримання різноманітних послуг і придбання матеріальних цінностей тощо.

Фактично до первинних документів було внесено відомості про нібито проведення на території ТРЦ певних робіт, які насправді не здійснювалися, йшлося у повідомленні БЕБ. За даними слідства, це дозволило безпідставно завищити розмір податкового кредиту з податку на додану вартість. Таким чином товариству – власнику ТРЦ вдалося ухилитися від сплати податків на суму понад 145,8 млн грн та вивести їх у готівку, зазначалося у повідомленні. 

9 квітня 2024 року Київський апеляційний суд задовольнив клопотання Офісу генпрокурора і наклав арешт на майно ТОВ «Три О», зокрема на ТЦ «Гулівер».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні