Категорія
Новини
Дата

Туреччина припинила транзит підсанкційних товарів до Росії – Reuters

Туреччина цього місяця призупинила транзит до Росії товарів, що підпадають під санкції Заходу, пише Reuters. Зокрема, після року війни в Україні та посилення тиску США та Європи на Анкару з метою змусити її вжити заходів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Уряд Туреччини передав компаніям список заборонених іноземних товарів і доручив їм не переправляти їх до Росії з 1 березня, заявив голова Стамбульської асоціації експортерів чорних та кольорових металів Четін Текделіоглу.
  • «Будь-які товари із цього списку заблоковані для ввезення в Росію, незалежно від того, з якої країни вони походять», – сказав він.
  • Офіційний представник Європейського союзу повідомив агентству Reuters, що Анкара дала Європейській комісії усні запевнення у тому, що з 1 березня товари не переправлятимуться до Росії, якщо на них поширюються санкції та експортний контроль ЄС, США чи Великої Британії.
  • «Був список обмежень на реекспорт із зон вільної торгівлі в Росію з березня, і було надано вказівку», – додав Текделіоглу.
  • Західні країни запровадили рекордні санкції проти Москви після її вторгнення в Україну у лютому минулого року.
  • Проте канали поставок із сусідньої Чорноморської Туреччини та інших світових торгових центрів залишаються відкритими, що спонукало Вашингтон минулого місяця попередити про експорт хімікатів, мікрочипів та інших продуктів, які можуть бути використані Москвою у військових цілях.

Контекст

Член НАТО Анкара прагнула збалансувати свої добрі стосунки як з Москвою, так і з Києвом за умов війни. Туреччина принципово виступає проти санкцій, але заявляє, що через країну їх не вдасться обійти, і що ніяка продукція, що поставляється, не може бути використана російськими військовими.

Враховуючи «серйозні попередження» західних урядів, це була «можливість» уникнути конфронтації з ЄС, куди половина турецького експорту потрапляє у рамках єдиної митної спілки, заявив Текделіоглу. Однак товари, вироблені в Туреччині, навіть із комплектуючими з інших країн, як і раніше, можуть ввозитися до Росії без обмежень.

Нові обмеження Туреччини викликали пошук серед російських імпортерів альтернативних постачальників у Казахстані та інших країнах. 

Останніми тижнями російські компанії завалили казахстанських партнерів новими запитами на деякі з тисяч товарів, заборонених Заходом, причому два джерела посилалися на нові обмеження Туреччини.

Значне зростання торгівлі з країнами, що є сусідами з Росією, викликає питання щодо того, чи потрапляли продукти, на які поширюються санкції, до країни через «чорний хід», заявив Financial Times нещодавно призначений уповноважений ЄС із санкцій Девід ОʼСалліван. Торгівля ЄС із країнами, включаючи Центральну Азію та Кавказ, підскочила зі збільшенням їхніх продажів до Москви.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні