Категорія
Новини
Дата

Туреччина затвердила угоду про зону вільної торгівлі з Україною

2 хв читання

Туреччина ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Про це 2 серпня повідомляється в Офіційному віснику країни, пише Hurriyet Daily News. 7 травня Кабмін схвалив законопроєкт про ратифікацію угоди та передав до Верховної Ради, але народні депутати її ще не затвердили.

Туреччина – один з найбільших торгових партнерів України. Попри війну та логістичні труднощі, товарообіг між країнами показав позитивну динаміку у 2023 році, перевищивши $7,3 млрд.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Угоду країни підписали 3 лютого 2022 року. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган затвердив її з додатками 1 серпня.
  • Обсяг двосторонньої торгівлі між Туреччиною та Україною у 2023-му становив $7,3 млрд, заявив міністр торгівлі Туреччини Омер Болат 1 серпня після зустрічі з першою віцепремʼєркою – міністеркою економіки України Юлією Свириденко, яка відвідала Анкару з робочим візитом. 
  • Очікується, що зона вільної торгівлі збільшить товарообіг до $10 млрд за короткий період, наголосив Болат.
  • За його словами, Туреччина та Україна продовжать зміцнювати співпрацю і збільшувати взаємну торгівлю й інвестиції на основі спільних інтересів. 
  • «Турецькі компанії візьмуть активну участь у реалізації Турецько-української цільової групи з відновлення України, яку ми спільно підписали в Стамбулі в січні цього року», – додав він.
  • Свириденко відзначила відновлення свободи торговельного судноплавства в Чорному морі, що значно збільшило експорт через морський коридор. За 11 місяців його роботи через порти Великої Одеси вдалось вивезти понад 60 млн тонн товарів у 46 країн світу, зазначила перша віцепремʼєрка.

Контекст

Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною передбачає встановлення Туреччиною 0% мит на 10 337 товарних позицій, що становить 95% від загальної кількості товарів, які експортуються Україною. Ще на 1348 товарних позицій діятимуть тарифні квоти або зменшені мита.

Завдяки 0% мита на постачання Туреччиною зернових Україна отримає покращені умови доступу на турецький ринок переробленої аграрної продукції. Також угодою передбачається повне скасування турецьких мит на промислову продукцію.

Україна залишила за собою право застосувати експортне мито на вивезення металобрухту. Водночас Туреччина відкриває внутрішній ринок для українського металу. На 510 з 840 металургійних товарів встановлюється нульове мито. Ще на 130 встановлено часткове зменшення мита, що дає Україні переваги, як порівняти з російським металом. Для 167 товарів металургії надаються квоти щонайменше на 411 000 тонн.

Україна зберігає дію мит на вживані автомобілі й секонд-хенд та встановлює три- і пʼятирічні перехідні періоди дії мит на транспортні засоби і продукцію легкої промисловості.

Вироблений з турецької сировини товар після активування угоди вважатиметься українським і зможе безмитно потрапити на ринки усіх європейських країн, відповідно до сертифікату EUR1.

Угода щорічно даватиме +2,2% до ВВП і +2,6% до доходів домогосподарств, підрахували у Мінекономіки.

Угода про ЗВТ набуде чинності після того, як її ратифікують обидва парламенти.

Туреччина історично є одним із найбільших торговельних партнерів України. У 2023 році Україна експортувала до Туреччини товарів на суму $2,4 млрд, згідно з даними Держмитслужби. Отже, на Туреччину припадало 6,5% всього експорту України.

Понад 80% експорту генерує продукція АПК. Зокрема значними статтями експорту є рослинні олії (понад $0,8 млрд), зерно ($0,6 млрд), насіння олійних ($0,4 млрд).

Імпорт товарів з Туреччини до України в 2023 році становив $4,7 млрд. Частка Туреччини в українському імпорті – 7,4%. Україна імпортує з Туреччини широкий асортимент товарів: енергоресурси ($0,6 млрд), продукцію АПК ($0,6 млрд), продукцію легкої промисловості ($0,5 млрд), вироби чорної металургії ($0,5 млрд), машини та обладнання ($0,5 млрд).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд