Категорія
Новини
Дата

Один з найбільших підрядників «Великого будівництва» планує інвестувати в Україну $500 млн. Який бізнес цікавить турецьку Onur Group

Підрядник президентської програми «Велике будівництво», турецька Onur Group, з 2021 року інвестувала у дев’ять бізнес-напрямів в Україні понад $350 млн, повідомив в інтерв’ю Forbes Емре Караахметоглу, генеральний менеджер Onur Group в Україні. До 2030 року компанія планує вкласти в Україну ще близько $500 млн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Караахметоглу, окрім дорожнього будівництва та інжинірингу, бізнес-інтереси турецької групи в Україні зараз зосереджені ще на семи напрямах: видобуток корисних копалин, енергетика, промисловість, готельно-ресторанний бізнес та нерухомість, аграрна та деревообробна галузі. 
  • Onur Group інвестувала близько $28 млн у придбання спецдозволів на видобуток корисних копалин. Зараз група контролює вісім українських родовищ. 
  • «Видобуток корисних копалин – слабо розвинений в Україні, а разом із партнерами у нас є в цьому досвід», – пояснив інтерес групи Караахметоглу. До 2030 року Onur має намір вкласти в цей напрям близько $225 млн, зокрема у видобуток графіту та каоліну, повідомили Forbes у компанії. 
  • Ще близько $260 млн турецька група планує інвестувати в українську зелену енергетику, зокрема у вітрові електростанції на Львівщині та Закарпатті загальною потужністю 200 МВт. Станом на вересень 2023 року Onur вже вклала в цей напрям близько $290 – у сонячну електростанцію 150 МВт у Хмельницькій області.
  • Два мільйони доларів до кінця цього року група запланувала інвестувати в деревообробну промисловість, а $30 млн до 2025 року Onur спрямує у будівництво свого першого готелю в Україні, повідомив Караахметоглу.
Один з найбільших підрядників «Великого будівництва» планує інвестувати в Україну $500 млн. Який бізнес цікавить турецьку Onur Group /Фото 1

З 2021 року турецька група інвестувала у дев’ять бізнес-напрямів в Україні понад $350 млн

Контекст 

Після початку вторгнення турецька група придбала в ірландської CRH бетонний завод на Львівщині та вклала в нього $12 млн. 

Onur Group входить до трійки найбільших підрядників президентської програми «Велике будівництво». За підсумками 2021 року турецька компанія отримала від «Укравтодору» замовлень на понад 11 млрд грн.  

Українське представництво Onur — частина міжнародної групи компаній Onur Group, представленої у чотирьох країнах: Туреччина, Україна, Саудівська Аравія та Молдова. Власники компанії — громадянами Туреччини Четінджевіз Ісхан (50%), Четінджевіз Онур (49,77%) та українець Олег Фаріон (0,23%).

У 2022-му Onur Ukraine отримала понад 3, 1 млрд грн виручки – вчетверо менше, ніж у 2021. Чистий прибуток — 127 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні