Категорія
Новини
Дата

У 2025-му ціна книги зросте на 20–30% – гендиректор видавництва «Ранок» 

1 хв читання

Генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов /надано пресслужбою

Генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов Фото надано пресслужбою

У 2025 році роздрібна ціна книги може зрости мінімум на 20–30%, спрогнозував у інтерв’ю Forbes генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За останні три роки ціна книги виросла приблизно на 50%, говорить Круглов. Найбільше – у 2023-му, після чого ціна зафіксувалась через падіння купівельної спроможності населення. Але нині роздрібна ціна книги зростатиме, переконаний генеральний директор «Ранку».
  • Найбільше на ціну книжки впливає вартість поліграфічних послуг, яка сильно зросла, пояснює Круглов.
  • Ще один фактор здорожчання – відключення електрики. Через них багато друкарень працюють на генераторах. «Коли почалися відключення, ми купили майже всім співробітникам зарядні станції, – каже гендиректор «Ранку» . – Наші системні адміністратори зробили пристрої, які підключаються до автомобільного акумулятора, щоб можна було працювати, коли електрики немає по 6-7 годин». Витрати видавництва на те, щоб досягти енергетичної автономності, сягнули мільйонів, додає Круглов.  
  • На ціну видань також впливає ціна на папір і вартість людської праці, що постійно зростає, говорить топменеджер. 

Контекст

Внаслідок ракетного удару по «Фактор-Друку» сукупна потужність друкарень України зменшилась на 30–40%. Ця втрата призведе до черги на друкарнях, підняття цін на поліграфічні послуги та, зрештою, зростання вартості книжок, говорили у червні 2024-го представники «Ранку», КСД та BookChef. Можливі уповільнення виходу новинок та дефіцити популярних книг, прогнозувала PR-менеджерка КСД Тетяна Рябченко.

17 червня президент Володимир Зеленський 17 червня підписав закон про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження. Документ передбачає, що книгарні отримуватимуть державні субсидії на оренду приміщень, але уже після війни.

Цей же закон передбачає надання державної допомоги у розмірі 908 грн на придбання книжок, яку 18-річні українці мали б отримувати з липня 2024-го. Поки цього не сталося. «Ймовірно, малося на увазі, що з 1 липня почнеться підготовка нормативних актів і вирішення технічних питань», – пояснювала директорка Українського інституту книги Олександра Коваль. З її слів, ухвалення відповідної постанови Кабінетом Міністрів має відбутися до 20 вересня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд