Категорія
Новини
Дата

У «Дії» зʼявиться можливість подати заяву про відшкодування до міжнародного Реєстру збитків

Через «Дію» можна буде подати заяву про відшкодування збитків до міжнародного Реєстру збитків, повідомляє Міністерство юстиції. Було підписано угоду про обмін електронними даними. Нею передбачено запуск нового сервісу, послуга стане доступною на порталі та в застосунку «Дія».

Ключові факти

  • За словами очільника Мінцифри Михайла Федорова, подання заяв через «Дію» до міжнародного Реєстру збитків є важливим кроком для фіксації збитків та підтвердження усіх втрат, завданих Росією. 
  • «Дія» стає важливою частиною передачі і відображення масштабів збитків, щоб в подальшому запустити компенсаційний механізм», – зазначив віце-прем’єр.
  • Перший етап розпочнеться у квітні цього року – українці зможуть сформувати заявки про пошкоджене або зруйноване житлове нерухоме майно за наявності Акту про обстеження від місцевої влади. З часом планується уможливити подання заяв до Реєстру збитків і за умови, якщо людина не зверталась до місцевої влади.
  • Згодом планується розширити перелік категорій збитків. 

До Реєстру можна буде подавати заяви через «Дію» щодо:

  • завданої шкоди життю та здоров’ю;
  • примусового переміщення та вимушеного переселення;
  • злочину катування та сексуального насильства;
  • інших ушкоджень та завданих збитків.

В майбутньому заяви про завдану шкоду бізнесу та інфраструктурі зможуть подати юридичні особи та держава.

  • Вже за тиждень планується оголосити про старт технічного запуску міжнародного Реєстру збитків, поки що йдеться про відкриття однієї категорії заявників. Загалом Реєстр буде налічувати 40 категорій.

Контекст

Минулого року Рада Європи створила міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією РФ проти України, штаб-квартира якого знаходиться в Гаазі. Робота Реєстру збитків полягатиме у зборі заяв та доказів щодо відшкодування збитків, втрат чи шкоди, завданих РФ, що в майбутньому буде використано задля фіксації обсягів та наслідків російського вторгнення. 

Згодом вказана інформація дозволить запустити процес виплати репарацій постраждалим через компенсаційний механізм, робота над реалізацією якого вже триває. 

Загальна вартість відбудови та відновлення в Україні на 31 грудня 2023 року становить $486 млрд протягом наступного десятиліття, свідчать результати оновленої «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA3) від уряду України та Світового банку. Рік тому ці потреби оцінювалися у $411 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні