Категорія
Новини
Дата

Заборона трубопровідного газу та стримування торгівлі. G7 та ЄС готують нові санкції проти РФ

Лідери країн «Великої сімки» (G7) планують посилити санкції щодо Росії на саміті в Японії цього тижня, при цьому заходи будуть спрямовані на енергетичні та експортні ресурси, пише Reuters із посиланням на офіційних осіб.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними Financial Times, «Велика сімка» та ЄС заборонять імпорт російського газу маршрутами, де Москва скоротила постачання. Рішення, яке мають ухвалити лідери G7 на саміті в Хіросімі, запобігатиме відновленню експорту російського трубопровідного газу маршрутами до таких країн, як Польща та Німеччина, де Москва припинила постачання минулого року і спровокувала енергетичну кризу. 
  • Одна з офіційних осіб сказала, що цей крок було зроблено «для того, щоб переконатися, що партнери не передумають у гіпотетичному майбутньому».
  • За інформацією Reuters, нові заходи, які будуть оголошені лідерами під час зустрічей 19–21 травня, будуть спрямовані на ухилення від санкцій за участю третіх країн, а також на підрив майбутнього виробництва енергії у Росії та стримування торгівлі, яка підтримує російські збройні сили, кажуть джерела.
  • Крім того, офіційні особи США також очікують, що члени G7 погодяться скоригувати свій підхід до санкцій, щоб принаймні для певних категорій товарів будь-який експорт був автоматично заборонений, якщо вони не включені до списку дозволених товарів.
  • Хоча союзники не погодилися широко застосовувати обмежувальний підхід, офіційні особи США очікують, що в найбільш чутливих секторах країни – члени «Великої сімки» приймуть презумпцію заборони на експорт, якщо вони не включені до спеціального списку.
  • Європейський союз, наприклад, має свій власний підхід і нині також веде переговори про свій 11-й пакет санкцій після вторгнення Росії в Україну, при цьому основна частина зосереджена на людях та країнах, що обходять існуючі торгові обмеження.

Контекст

Президент України Володимир Зеленський цього тижня перебував у Європі для зустрічей із Папою Франциском, а також із лідерами Франції, Італії та Німеччини. Очікується, що він звернеться до лідерів G7 віртуально чи особисто під час їхнього саміту у Хіросімі.

Усередині «Великої сімки» США закликають до повної заборони експорту до Росії після того, як розчарувалися у кількості лазівок, які Москва використовувала для імпорту західних технологій через треті країни.

Хоча ЄС і Японія виступили проти цієї пропозиції, вони мають намір домовитися на саміті G7, щоб «закрити лазівки, які дозволяють юрисдикціям третіх країн отримувати доступ і реекспортувати обмежені товари, послуги чи технології G7 до Росії», згідно з проєктом заяви.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні