Категорія
Новини
Дата

У ЄС невдоволені відсутністю жорсткого регулювання для Telegram. Месенджер звинувачують у поширенні дезінформації

2 хв читання

Додаток для обміну повідомленнями Telegram став ключовою зброєю прокремлівських облікових записів у поширенні дезінформації, і це викликає невдоволення європейських чиновників, для яких боротьба з фейковими новинами стала головним пріоритетом, пише Bloomberg.

Наразі Telegram має менше 45 млн європейських користувачів, тож він не підпадає під жорстке регулювання для великих цифрових платформ.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • «Дезінформація поширюється в Telegram відкрито і абсолютно безконтрольно», – заявила премʼєр-міністр Естонії Кая Каллас. Запити на видалення контенту часто залишаються без відповіді, сказала вона.
  • Зазначається, що Telegram функціонує як своєрідний міст, який пропагандистські групи використовують для поширення свого контенту в активні соціальні спільноти з метою донести свою інформацію до більш широкої аудиторії.
  • «Telegram популярний серед різних проросійських субʼєктів, а також серед окремих осіб, які вже давно поширюють дезінформацію, оскільки модерація контенту практично відсутня», – сказав Даніель Міло, колишній директор Центру протидії гібридним загрозам при Міністерстві внутрішніх справ Словаччини. 
  • Нещодавно ЄС посилив свої повноваження щодо боротьби з незаконним та шкідливим контентом, намагаючись перешкодити зловмисникам поширювати дезінформацію напередодні європейських виборів.
  • Але коли справа стосується Telegram, ці заходи не дуже ефективні – дієві інструменти можна застосовувати лише до платформ із понад 45 млн активних користувачів у Європі. Telegram, за словами його власників, має 41 млн.
  • За словами Каллас, ці цифри не відображають усієї картини, і «Європейська комісія має провести незалежну оцінку», сказала вона. 
  • Проте цифри Telegram нижчі за поріг, необхідний для запуску низки суворих зобовʼязань відповідно до Закону ЄС про цифрові послуги.
  • За словами Каллас, якби Telegram був визнаний «дуже великою онлайн-платформою» відповідно до DSA, він був би зобовʼязаний вжити заходів проти поширення дезінформації та запровадити жорсткіші протоколи модерації контенту.

Контекст

Закон ЄС про цифрові послуги набув чинності в лютому. Для великих платформ ЄС може стягувати штрафи у розмірі до 6% від річного обсягу продажу, якщо виявить порушення. Ці правила розповсюджуються, серед іншого, на Facebook компанії Meta Platforms Inc., YouTube компанії Alphabet Inc. та TikTok компанії ByteDance Ltd.

Найменші платформи підпадають під дію національних регуляторів, у яких фірми мають юридичне представництво. Що стосується Telegram, це Бельгія. Проте національна влада має обмежені повноваження вживати заходів щодо контенту, повідомив представник Бельгійського інституту поштових послуг та телекомунікацій (BIPT).

Згідно з внутрішньою оцінкою ЄС, з якою ознайомилося агентство Bloomberg, основними темами зусиль Росії щодо дезінформації є війна проти України, конфлікт на Близькому Сході, імміграція, зміна клімату та майбутні вибори до Європейського парламенту. Кремль неодноразово заперечував свою причетність до дезінформації та диверсійних операцій.

В Україні нардепи та представники безпекових органів вже розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа та YouTube, Telegram чи TikTok. Це посилюватиме відповідальність та визначить уповноважені органи, детальніше про це – читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні