США та партнери вирішили встановити фіксовану ціну на російську нафту замість гнучкої – Bloomberg /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

США та партнери вирішили встановити фіксовану ціну на російську нафту замість гнучкої – Bloomberg

Shutterstock

Країни G7 та Австралія домовилися встановити граничну ціну на російську сиру нафту на фіксованому рівні, а не на плаваючому, що змінюється залежно від базових цін на нафту, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Поки незрозуміло, на якому рівні буде встановлена ​​ціна, але це буде фіксована цифра, а не дисконт щодо Brent, заявило джерело. Офіційні особи США зголосилися встановити обмеження на сиру нафту вище $60 за барель, що підвищить шанси на те, що Росія продасть хоча б частину свого експорту в рамках обмежень.
  • Обмеження, хоч і статичне, регулярно переглядатиметься і може бути змінено коаліцією, що складається з країн «Великої сімки» та Австралії. За словами офіційних осіб, цей підхід зміцнить стабільність ринку та спростить дотримання вимог. 
  • З того часу, як президент Росії Володимир Путін віддав наказ про вторгнення в Україну, американські та європейські лідери прагнули приборкати потік доходів від нафти, який фінансував військову машину Москви.
  • Робоча група наполягає на введенні обмеження — по суті, заборони на страхування та інші послуги для поставок вище за певну ціну — у звʼязку з майбутнім раундом санкцій Європейського Союзу, які мають набути чинності 5 грудня. 
  • Заступник міністра фінансів США Уоллі Адейемо наступного тижня вирушить до Лондона, Парижа та Брюсселя для проведення зустрічей, на яких обговорюватиметься «запровадження обмеження цін на російську нафту».
  • Коаліція планує встановити три рівні цін: один на сиру нафту та два на нафтопродукти. Коаліція досі погодилася лише із фіксованим рівнем цін на сиру нафту.

 Контекст

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

План обмеження цін США був розроблений для роботи у поєднанні з санкціями ЄС, які забороняють компаніям блоку надавати послуги з підтримки постачання російської нафти до будь-якої точки світу, починаючи з 5 грудня. До них відносяться торгове фінансування, посередництво та страхування.

Нещодавно Reuters повідомило, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

Команда президента США Джо Байдена переробляє план обмеження цін на нафту з Росії на тлі несприятливих ринків. Офіційні особи США були змушені згорнути свій план через скептицизм з боку інвесторів і зростання ризику на фінансових ринках.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні