Категорія
Новини
Дата

У Європі запустять сім плавучих терміналів для переробки скрапленого природного газу з неросійських джерел уже взимку

У Європі в довгостроковій перспективі заплановано будівництво ще 19 тимчасових регазифікаційних установок (FSRU), які використовують морську воду для повторного нагрівання рідини та перетворення її на газ, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Загальна вартість терміналів складе майже €10 млрд, не рахуючи витрат на необхідну додаткову інфраструктуру, таку як трубопроводи та причали. 
  • Спільно це дозволить додатково імпортувати газ на €30 млрд, виходячи з поточних оцінок.
  • Сім плавучих терміналів для переробки скрапленого природного газу з неросійських джерел мають бути введені в експлуатацію в Німеччині, Нідерландах та між Естонією і Фінляндією з мінімальною загальною вартістю €3,7 млрд у період із жовтня по березень наступного року.
  • Наступного тижня Європейський парламент має проголосувати за пропозицію збільшити свою спільну мету щодо відновлюваних джерел енергії з 40% до 45% до 2030 року.
  • Європейська комісія заявила у своїх пропозиціях RePowerEU у травні, що необхідно €210 млрд як у державному, так і в приватному фінансуванні, щоб до 2027 року ЄС міг відмовитись від постачання енергоносіїв із Росії, більша частина яких припадає на відновлювані джерела енергії. Усього €12 млрд було виділено на газову та нафтову інфраструктуру та паливо для її постачання.

Контекст

Викопне паливо продовжує поповнювати бюджет Росії через високі ціни. Країна заробила €158 млрд доходу від експорту енергоносіїв за перші шість місяців війни, 54% цього обсягу імпортував ЄС на суму близько €85 млрд, йдеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA). Експорт викопного палива вніс до федерального бюджету Росії близько €43 млрд із початку вторгнення, допомагаючи фінансувати військові злочини в Україні, зазначено у звіті.

Найбільшим імпортером викопного палива був ЄС (€85,1 млрд), за ним ідуть Китай (€34,9 млрд), Туреччина (€10,7 млрд), Індія (€6,6 млрд) та Японія (€2,5 млрд).

Зростання цін на викопне паливо означає, що поточні доходи Росії набагато перевищують рівень попередніх років, незважаючи на скорочення обсягів експорту цього року.

За даними біржі ICE, вартість жовтневого фʼючерсу на хабі TTF у Нідерландах зросла до €279 за 1 МВт-год. ($2853 за 1000 куб. м) після зупинки «Північного потоку». Минулого тижня ціни на цей фʼючерс впали на 37%.

У пʼятницю «Газпром» зупинив газопровід «Північний потік» нібито через витік мастила на одному з агрегатів турбіни Siemens Energy Trent 60, що, на думку монополії, створює ризики вибуху або пожежі. Це остання турбіна, що працює на компресорній станції «Портова», яку «Газпром» відправив на техобслуговування з 31 серпня по 2 вересня, пише «Комерсант». 

До цього трубопровід кілька тижнів працював з пропускною спроможністю лише 20%, і європейські політики наполягають на тому, що обмеження мають політичний характер.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні