Категорія
Новини
Дата

У Канаді інфляція сягнула найвищого за 40 років рівня – 7,7%

У Канаді фіксуються найвищі темпи інфляції за останні 40 років – 7,7% у річному вимірі. Про це свідчать дані Статистичного бюро Канади.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «У травні канадці продовжували відчувати вплив зростання цін, оскільки споживча інфляція прискорилася до 7,7% у річному вимірі. Це найбільше річне зростання із січня 1983 року», – підкреслюють у Статбюро.
  • Значний вплив на інфляцію в Канаді має спровоковане Росією підвищення цін на нафту. «Ціни на енергоресурси у річному вимірі в травні зросли на 34,8%. У порівнянні з квітнем 2021-го споживачі платили за бензин на 48% більше у травні через вищі ціни на сиру нафту, що також призвело до здорожчання інших типів пального (+95,1%)», – зазначається в повідомленні.
  • Пальне за рік подорожчало на 36,3%. Також суттєво збільшилися ціни на продовольство, вони другий місяць поспіль підвищуються майже на 10%. «Їстівні жири та олії (+30%) показали найбільше зростання за весь час ведення статистики, переважно через вищі ціни на кулінарні олії», – стверджується у звіті.

Контекст

Інфляція в країнах єврозони у травні прискорилася до рекордних за всю історію спостережень 8,1%. Прискорення інфляції відбулося в основному через енергоносії, які подорожчали у травні на 39,2% порівняно з 37,5% у квітні. Найбільше споживчі ціни зросли в Естонії (20,1%), Литві (18,5%) та Латвії (16,4%). У Німеччині індекс прискорився на 8,7%, у Франції – на рекордні 5,8%. Також рекордним зростання цін виявилося в Італії (7,3%) та Іспанії (8,5%), свідчить статистика Євростату.

Війна Росії проти України залишається найбільшим ризиком для економіки єврозони. Виробництво сповільнилося після стрімкого зростання цін на сировину та проблеми з ланцюжками постачань. Тим часом через ембарго ЄС на російську нафту є ризик посилення тиску на ціни. Крім того, війна блокує постачання пшениці та добрив, що також впливає на ціни.

Європейський центральний банк анонсував підвищення відсоткової ставки на 0,25 процентного пункту, щоб зменшити зростання цін у єврозоні. Це перше з 2011 року підвищення ставки.

Інфляція у США у травні становила 8,6% через збільшення цін на енергоносії. Крім того, зростання цін на пальне та зброю в ланцюжку постачань через війну РФ проти України призвели до збільшення цін на продукти. У річному вимірі ціни на газ зросли на 48,7%, на продукти харчування – на 11,9%.

Федеральна резервна система США підвищила ставку за федеральними кредитними засобами на 75 базисних пунктів. Відтепер її діапазон становить 1,5–1,75% річних.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні