Категорія
Новини
Дата

У Києві та семи областях вводяться аварійні відключення електроенергії (оновлено)

2 хв читання

Сьогодні, 4 червня, в Києві та семи областях запроваджуються екстрені відключення електроенергії через перевищення лімітів, повідомляє «Укренерго». Погодинні графіки наразі не діють.

Головна причина застосування заходів обмеження – наслідки вже шести ракетних ударів РФ по українських електростанціях. Через значні пошкодження вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до початку цих атак.

Ключові факти

  • За даними «Укренерго» споживання в Донецькій, Житомирській, Миколаївській, Києві та Київській, Кіровоградській, Харківській, Хмельницькій областях продовжило зростати.
  • Після перевищення лімітів «Укренерго» вимушено застосувало з 14:25 аварійні відключення, а з 14:50 — спеціальні графіки аварійних відключень для побутових та промислових споживачів у цих регіонах. Можливі перерви в енергопостачанні об’єктів критичної інфраструктури.
  • Аварійні відключення діятимуть до того часу, поки рівень споживання в областях не повернеться в межі лімітів. Тоді обленерго зможуть повернутися до планових графіків обмежень.
  • Раніше  гендиректор компанії Yasno Сергій Коваленко повідомив, що «Укренерго» доручило запровадити екстрені відключення світла у Києві, тож погодинні графіки не діють. «Київ вийшов за ліміти. «Укренерго» дав команду на екстрені відключення. Графіки не працюють», – написав він.
  • ДТЕК повідомляв, що екстрені відключення застосовуються в Київській та Донецькій областях через важку ситуацію в енергосистемі.
  • Раніше «Укренерго» повідомило, що 4 червня дефіцит в енергосистемі дещо більший, ніж вчора. Це повʼязно із зростанням рівня споживання через використання кондиціонерів, хмарністю, яка перешкоджає роботі сонячних електростанцій, а також зменшенням обсягу імпорту електроенергії з країн Європи.
  • Протягом доби заплановано імпорт електроенергії з Румунії, Польщі, Угорщини, Молдови загальним обсягом 23 953 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 1494 МВт.

Контекст

З 22 березня по 8 травня РФ п’ять разів цілеспрямовано атакувала всі великі теплові та гідроелектростанції, тепер вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як раніше. Через значні пошкодження енергоінфраструктури в Україні застосовуються заходи з обмеження споживання.

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми.

Очікується, що в спекотні місяці графіки відключень світла будуть жорсткішими через вище споживання. Зазначається, що вперше в історії української енергосистеми диспетчери мають настільки сильно покладатись на роботу сонячних електростанцій. На ефективність роботи СЕС дуже впливає погода, зокрема залежно від ступеня хмарності кількість сонячних променів, які досягають поверхні землі, може бути різною.

Також зараз почалась ремонтна кампанія на атомних електростанціях, щоб підготувати їх до зими. Імпорту електроенергії теж недостатньо.

31 травня Кабмін ухвалив рішення підвищити тариф на електроенергію для населення з 1 червня на 64%, до 4,32 грн/кВт·год. Міністр енергетики Герман Галущенко назвав підвищення тарифу «складним, але необхідним кроком», мета якого – втримати енергосистему. На неї чекає реконструкція, яка потребує «величезних сил і коштів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні