Категорія
Новини
Дата

У Мінфіні не бачать підстав для падіння ВВП на понад 20%. Марченко поки що відкидає песимістичні прогнози

Міністерство фінансів вважає, що падіння ВВП України за підсумками 2022 року не мало б перевищити 20%. Про це в інтервʼю mind.ua сказав міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, надходження за ЄСВ знаходяться на рівні близькому до минулорічного.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «У нас є розрахунки зібраних податків і жодних песимістичних прогнозів я не робив би. Остання інформація, яку я отримав, – може статися падіння ВВП до 20%. Отож, ніяких підстав вважати, що воно буде більшим, поки що немає», – сказав Марченко.
  • Міністр фінансів наголосив, що довіряє розрахункам НБУ, Мінекономіки та Світового банку, які поки що свої прогнози не змінили: найбільш песимістичний з них – це падіння у 44–45%. «Проте, зараз вони схильні переглядати ці цифри в бік покращення», – сказав Марченко.
  • Падіння ЄСВ на 17% за квітень і ПДФО з військовим збором на 19%, це нормальна ситуація, вважає міністр. За його словами, надходження за ЄСВ знаходяться на рівні, який практично був минулого року (менше лише на пів відсотка). «Це свідчить про те, що бізнес і держава соціально відповідальні й сплачують своїм робітникам зарплату.
  • Втрати по митниці становлять 73% попередніх планових показників, а втрати від податкової – 25–30%, повідомив Марченко.

Контекст

Економіка України, за прогнозами МВФ, скоротиться на 35% через розв’язану Росією війну. За прогнозами Світового банку, падіння ВВП України за підсумками року може перевищити 45%. За прогнозами Dragon Capital, ВВП України в 2022 році впаде на 30% за умови затяжної війни до кінця року, а за умови перемирʼя – на 20%. Економіка України скоротиться у 2022 році приблизно на 35%, прогнозує Moodyʼs. 

Затяжний конфлікт виснажуватиме фінансові ресурси уряду України: Moodyʼs оцінює потреби країни у фінансуванні цього року приблизно в $50 млрд (35% ВВП 2022 року) і прогнозує зростання держборгу приблизно до 90% ВВП з приблизно 49% на кінець 2021 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні