Категорія
Новини
Дата

МВФ погіршив прогноз зростання глобальної економіки. Україна втратить понад третину ВВП через війну

Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз зростання глобального ВВП з 4,4% до 3,6% в 2022 році. Економіка України, за прогнозами МВФ, скоротиться на 35% через розв’язану Росією війну, йдеться в доповіді «Перспективи світової економіки».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • МВФ переглянув зростання глобальної економіки у бік зниження – до 3,6% як у 2022-му, так і в 2023-му роках. Ці показники нижчі на 0,8 і 0,2 п.п. у поточному й наступному роках відповідно, порівняно з попереднім прогнозом, який було опубліковано в січні.
  • Головна причина – прямий вплив війни в Україні, а також санкцій проти РФ, сказав директор департаменту досліджень МВФ П’єр-Олів’є Гарінчас.
  • У 2022 році ВВП України скоротиться на 35%, РФ – на 8,5%, прогнозують в МВФ.
  • Колапс в Україні є прямим результатом вторгнення РФ, руйнування інфраструктури та відтоку населення, заявили в МВФ. 
  • Різкий спад в російській економіці є наслідком впливу санкцій разом із розривом торгівельних зв’язків та втратою довіри інвесторів.

Контекст

Лише за місяць повномасштабної війни скорочення української економіки оцінюється у 35%, а загальні збитки з урахуванням майбутніх періодів сягають $1 трлн, заявив раніше премʼєрміністр Денис Шмигаль.

За прогнозами Світового банку, падіння ВВП України за підсумками року може перевищити 45%.

Падіння реального ВВП України в березні 2022 року становило 45% порівняно з аналогічним періодом минулого року, дефіцит державного бюджету цього року може досягти 16–26% ВВП, підрахувала Dragon Capital.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні