Категорія
Новини
Дата

Затяжна війна обвалить економіку України на 30% у цьому році – голова Dragon Capital

ВВП України в 2022 році впаде на 30% за умови затяжної війни до кінця року, а за умови перемир'я – на 20%. Такі оцінки озвучив голова Dragon Capital Томаш Фіала під час Global Outlook: Economic Frontline, організованої Європейською Бізнес Асоціацією, пише Інтерфакс-Україна.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Це буде великий удар по економіці. Втрати становитимуть 30% ВВП, якщо не буде перемир'я і війна триватиме весь рік. Якщо ж буде перемир'я, то ми прогнозуємо спад економіки на 20%», – сказав Томаш Фіала.
  • Девальвація гривні, за словами Фіали, буде, але не «надто драматична». 
  • Інфляція в Україні очікується на рівні 20% у 2022 році, прогнозує Фіала. 
  • Dragon Capital не очікує цього року повернення своїх інвестицій, але планує підвищити зарплати після їх зниження внаслідок повномасштабної війни Росії проти України.
  • Завдяки успіхам української армії Dragon Capital вдалося перезапустити роботу, зазначив Фіала. «Загалом в усій Україні, навіть на сході, все працює. Можливості відрізняються: найменший рівень відновлення роботи – 30-40%, але здебільшого це 70% довоєнної діяльності», – наголосив бізнесмен.

Контекст

За даними Dragon Capital, падіння реального ВВП України в березні становило 45% порівняно з аналогічним періодом минулого року. 

ВВП України, за прогнозами МВФ, скоротиться на 35% через розв’язану Росією війну. За прогнозами Світового банку, економіка України за підсумками року може впасти на 45,1%, порівняно з попереднім роком. Ситуація залежатиме від тривалості та інтенсивності війни РФ проти України, зазначають аналітики. Інфляція в 2022 році складе 15%, прогнозують аналітики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні