Категорія
Новини
Дата

Moodyʼs знизило рейтинги України через ризик затяжної війни. Фінансові потреби країни оцінюються в $50 млрд

Міжнародне рейтингове агентство Moodyʼs знизило довгострокові рейтинги України в іноземній та національній валюті, а також рейтинги незабезпеченого боргу в іноземній валюті з Caa2 до Caa3, йдеться у повідомленні агентства. Затяжний конфлікт виснажуватиме фінансові ресурси. Потреби України у фінансуванні цього року становлять $50 млрд, заявляють в Moodyʼs.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зниження рейтингів обумовлене зростанням ризиків стійкості держборгу України через вторгнення РФ. Затяжний військовий конфлікт збільшує ймовірність реструктуризації боргу та збитків для приватних кредиторів, йдеться у повідомленні.
  • Moodyʼs також змінило прогноз рейтингу на «негативний». Такий прогноз відображає високий, на думку агентства, ступінь невизначеності щодо того, як розвиватиметься конфлікт і якими будуть його кредитні наслідки.
  • Наразі Україна за рахунок міжнародної фінансової підтримки змогла знизити ризики ліквідності, однак із цим повʼязане значне зростання держборгу, що, водночас, може перешкоджати подальшому доступу до фінансування для обслуговування комерційного боргу, вважають аналітики агентства.
  • Відшкодування інвесторам у разі дефолту може бути нижче 65–80%, що відповідало б рейтингу нижче» Caa3, зазначає агентство.
  • Затяжний конфлікт виснажуватиме фінансові ресурси уряду України: Moodyʼs оцінює потреби країни у фінансуванні цього року приблизно в $50 млрд (35% ВВП 2022 року) і прогнозує зростання держборгу приблизно до 90% ВВП з приблизно 49% на кінець 2021 року.
  • Реальний ВВП України скоротиться у 2022 році приблизно на 35%, прогнозує Moodyʼs. На думку аналітиків, конфлікт продовжуватиме стримувати відновлення економічної активності в Україні до кінця року. Агентство очікує на деякі «незворотні» втрати ВВП, навіть якщо Україна отримає значну зовнішню підтримку.

Контекст

Економіка України, за прогнозами МВФ, скоротиться на 35% через розв’язану Росією війну. За прогнозами Світового банку, падіння ВВП України за підсумками року може перевищити 45%. ВВП України в 2022 році впаде на 30% за умови затяжної війни до кінця року, а за умови перемирʼя – на 20%, прогнозують в Dragon Capital. 

Україна потребує близько $5 млрд на місяць додаткового фінансування. Наразі можна розраховувати на понад $11,5 млрд, сказав в інтервʼю Forbes представник України у Світовому банку Роман Качур. 

ЄС планує спільний випуск боргових зобовʼязань, а також використання заарештованих у межах санкцій активів російських олігархів для відновлення зруйнованої війною України, повідомив Bloomberg із посиланням на проєкт плану ЄС.

20 травня країни G7 погодили бюджетну допомогу для України у розмірі $19,8 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні