Категорія
Новини
Дата

У НАЗК хочуть автоматизувати заповнення декларацій

Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) впровадить часткове автозаповнення декларацій до 12 жовтня 2024-го. Про це в інтервʼю Forbes Ukraine розповів голова агентства Віктор Павлущик.  

Ключові факти:

  • Дані до декларацій будуть підтягуватися з реєстрів, до яких НАЗК має автоматизований доступ, каже Павлущик. Це не буде стосуватися всієї інформації, яку особа має відобразити у декларації, додає він. Наприклад, у реєстрах немає даних про об’єкти за кордоном, готівку, криптовалюту, антикваріат тощо. 
  • Новий підхід допоможе уникнути технічних помилок, наприклад, коли замість вартості обʼєкта ставлять його кадастровий чи реєстраційний номер, каже голова НАЗК. 
  • Наявність навіть однієї технічної помилки може сформувати високий рейтинг ризику декларації, внаслідок чого вона потрапить на повну перевірку, за результатами якої буде виявлено не правопорушення, а неуважність при заповненні декларації, пояснює він. Як наслідок працівники НАЗК зможуть швидше проводити перевірки декларацій. 

Контекст

Наприкінці 2023-го депутати ухвалили закон про повернення декларування, тепер команді НАЗК треба перевірити статки чиновників за останні три роки. За 2021-й НАЗК отримало 650 000 щорічних декларацій, а у 2022-му – 640 000.  З них повні перевірки пройшли 27 декларацій, за їхніми результатами встановлено недостовірні відомості на загальну суму 21,5 млн грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні